Dunărea a depășit cotele de inundație la șapte stații hidrometrice

Dunărea a depășit cotele de inundație la șapte stații hidrometrice

Dunarea a atins cotele de inundatiiFluviul Dunărea a depășit cotele de inundație la șapte stații hidrometrice, iar digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în faza II de apărare (apa se află la jumătatea digului), potrivit unui comunicat al Administrației Naționale Apele Române (ANAR).
„Astăzi, fluviul Dunărea înregistrează, la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, un debit de 13.100 mc/s. La această oră, Dunărea se situează peste cotele de inundație (CI), la șapte stații hidrometrice: Gruia (cu 4 cm), Calafat (cu 82 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 74 cm), Zimnicea (cu 55 cm) și Giurgiu (cu 5 cm). Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în faza II de apărare (adică apa se află la jumătatea digului), iar, în aval de Giurgiu, sunt în faza I. Debitul maxim al Dunării, la intrarea în țară, prognozat de către INHGA, va fi atins în intervalul 22 — 24 mai și va ajunge la o valoare de până la 13.500 mc/s. Pe sectoarele neîndiguite, apele mari ale Dunării pot inunda zonele joase, inundabile, cum sunt terenuri agricole (Ciuperceni) și zone portuare“, precizează comunicatul ANAR.
Începând din această dimineață, de la ora 6.00, INHGA a reactualizat avertizarea hidrologică și a extins codul portocaliu, pe sectorul Dunării din aval de Porțile de Fier până la Călărași (sector îndiguit aval Gruia) – aferent județelor Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași. Începând de vineri, ora 6,00, codul portocaliu pe Dunăre va fi extins și pentru sectorul din aval de Călărași până la Brăila (aferent județelor Călărași, Constanța, Ialomița, Brăila și Tulcea). În aval de Brăila până la Tulcea, Dunărea va avea niveluri peste cotele de atenție, echivalentul codului galben de inundații, pe acest sector.
Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în țară a fost de aproape 16.000 mc/ și au fost evacuați, în urma cedării digurilor, peste 16.000 de oameni, nivelele Dunării din această perioadă vor fi sub acele valori cu cel puțin 0,5 m — 1 m.
Potrivit ANAR, chiar dacă debitele Dunării vor fi cu mult diminuate față de anul 2006, din cauza perioadei foarte mari când Dunărea va înregistra debite crescute, există riscul de cedare mecanică a liniilor de apărare și este prognozat ca tranzitarea viiturii de pe Dunăre să dureze cel puțin o lună de zile, iar presiunea apei asupra digurilor va fi constantă, timp de câteva săptămâni.
„Încă din data de 15 mai, de la emiterea primelor avertizări și prognoze de către INHGA, conducerea ANAR a dispus sporirea monitorizării debitelor (din 2 în 2 ore) și instituirea stării de alertă maximă. Pe tot sectorul îndiguit al Dunării, echipele Apelor Române supraveghează infiltrațiile și a grifoanele care pot apărea. Liniile de apărare, în special în zonele critice (Bentu, Borcea, Islaz), au fost consolidate prin lucrări de protecție a malurilor cu material geotextil și fascine, cu hidrobaraje, precum și cu saci de nisip. Astfel, în zona de confluență a râului Olt cu fluviul Dunărea, la Islaz, unde Dunărea face remu (intră pe lungimea cursului de apă al Oltului), s-au montat hidrobaraje pe o lungime de 450 m și s-a mai realizat un dig de pământ și din saci de nisip, cu o înălțime de circa 1 m și pe o lungime de 600 m. De asemenea, pe malul drept al brațului Borcea în zona Bentu, km 34, echipele Administrației Naționale Apele Române, prin subunitățile sale, au consolidat linia de apărare pe o lungime de 160 metri în vederea stingerii eroziunii active“, se spune în comunicat.
Peste 1.500 de oameni de la Apele Române, echipați cu utilaje și materiale de intervenție, se află pe teren de mai bine de o săptămână și patrulează pe tot sectorul îndiguit.

Alte articole similare

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments