Podul de la Călărași pe DN 3 B va intra în reparații capitale

Data:

Podul de la Călărași, situat pe DN 3 B, care leagă localitățile Călărași și Chiciu, și face parte din traseul către punctul de trecere a frontierei spre Ostrov și Bulgaria, va fi supus unor ample lucrări de reparații capitale. Acest pod, cunoscut sub numele de “Siderurgic”, este inclus în cadrul Drumului TranRegio Brăila-Călărași–Frontiera cu Bulgaria, având indicatorii tehnico-economici aprobați încă din ianuarie 2023.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos la licitație un contract în valoare de aproape 100 de milioane de lei pentru efectuarea acestor reparații capitale la podul peste Canalul de la Călărași, o construcție cu o lungime de 843 de metri edificată în anul 1991. Aceasta va fi prima intervenție majoră asupra podului în ultimii 33 de ani. Durata contractului este de 24 de luni, cu o garanție de 5 ani. Finanțarea lucrărilor este asigurată din Fonduri Europene, în cadrul Programului de Transport pentru perioada 2021-2027. Pentru comparație, reparațiile la Podul de la Fetești (cu o lungime de 970 de metri), situat pe Autostrada Soarelui, au însumat aproximativ 70 de milioane de lei în anul 2021 (la valorile dinaintea creșterii prețurilor la materialele de construcții).

Podul de la Călărași este prevăzut cu câte două benzi pe sens, iar în timpul lucrărilor de reparații va fi menținut un singur sens de circulație deschis.

Conform anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), obiectul contractului constă în executarea lucrărilor de reparații capitale la podul de pe DN 3B, amplasat la kilometrul 000+822, traversând canalul la Călărași, având o lungime aproximativă de 843,54 de metri.

Podul de la Călărași, aflat pe DN 3 B între localitățile Călărași și Chiciu/Ostrov (frontiera cu Bulgaria), are o lungime totală de 843 de metri. Structura cuprinde Viaductul Chiciu (323 de metri), secțiunea centrală de 250 de metri și Viaductul Călărași (264 de metri), conform informațiilor obținute din caietul de sarcini consultat la Economedia. În anul 2020, a fost efectuată o expertiză tehnică de către profesorul universitar doctor inginer Florian Burtescu, care a clasificat structura în clasa tehnică IV, cu un indice global Ist de 40 de puncte (valabil timp de 5 ani în absența unor evenimente excepționale), corespunzătoare unei “Stări tehnice nesatisfăcătoare”, cu elemente constructive aflate într-o avansată stare de degradare.

Principalele deficiențe și deteriorări identificate includ fisuri și crăpături în bulbul grinzilor și la elevațiile stâlpilor, beton dislocat, armături corodate și fără strat de acoperire, defecte de suprafață a betonului la grinzi, placă și antretoaze, beton segregat, infiltrații, resturi de cofraje rămase între grinzi, degradarea grinzii parapetului, lipsa etanșeității și deteriorarea rosturilor de dilatație, precum și rupturi, coroziuni și deformări la aparatele de reazem, lipsa protecției în interiorul casetelor, și beton crăpat la cuzineți și banchetele de rezemare, împreună cu degradarea pereților din albie, existența gropilor și fisurilor pe calea de rulare, guri de scurgere insuficiente, lipsa gratarelor și a tuburilor prelungitoare, parapeți corodați și sistem de iluminat complet dezafectat.

Necesitatea realizării lucrărilor de reabilitare a podului constă în atingerea următoarelor obiective:

  • Utilizarea podului la parametrii normali de exploatare.
  • Asigurarea cerințelor de rezistență și stabilitate.
  • Îmbunătățirea siguranței, confortului și funcționalității podului în timpul exploatării, conform Hotărârii de Guvern privind Indicatorii Tehnico-Economici.

Valoarea contractului se situează între 86 și 98 milioane de lei, iar prețul propus reprezintă 84% din punctajul total. Ofertele pot fi depuse până la data de 6 iunie 2024.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Culturile de porumb și floarea soarelui sunt deja compromise în Olt

Culturile de porumb au fost grav afectate de căldura...

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august

Pentru al șaselea an consecutiv, Fest-în-Vale se întâmplă într-un...

O femeie a fost lovită de o dubă pe trecerea de pietoni, la Jolie Ville- Pipera

În urmă cu circa 20 de minute (13.14) am...

Aproximativ 5 hectare au ars într-un incendiu de vegetaţie în Chiajna

Un incendiu de vegetație a izbucnit în localitatea Chiajna...