Revoluţie în fotbalul românesc: cluburile din Liga I au aprobat un campionat cu doar 14 echipe şi play-off

Cele mai citite

fotbalReprezentanţii cluburilor din Liga I au fost de acord să schimbe sistemul de joc pentru sezonul competiţional 2015-2016.
Astfel, din sezonul care începe anul viitor, Liga I ar urma să aibă doar 14 echipe, care să joace între ele pe parcursul unui sezon normal, după care să se lupte pentru Europa în cadrul unui sistem play-off. Propunerea a fost votată la LPF cu majoritate, doar Ceahlăul, Chiajna şi Botoşani declarându-se împotrivă. Aceasta iniţiativă votată de cluburile din Liga I trebuie să treacă şi prin Comitetul Executiv şi Adunarea Generală a FRF.
„A fost votată ideea unui campionat cu 14 echipe. Urmează ca această propunere a noastră să fie înaintată în CEx şi apoi în Adunarea Generală a FRF. Va fi mai interesant pentru că sunt tot 38 de partide şi rezultă tot aceiaşi bani şi fiind mai puţine echipe va fi o resursă financiară în plus din drepturile TV. 14 echipe înseamnă o concentrare de valori şi repetarea unor jocuri atractive, cum e Dinamo – Steaua sau Astra – Petrolul. Banii din drepturile de televizare nu vor fi împărţiţi aşa cum s-a discutat în presă, ci în modul următor: 30% din sumă în mod egal între cluburi şi 70% în funcţie de locul ocupat în Liga la finalul sezonului anterior“, a declarat Constantin Anghleache, de la Dinamo, la finalul şedinţei de la LPF.
Dacă cei din FRF aprobă propunerea cluburilor, la finalul sezonul care începe în această vară, adică 2014-2015, ar urma să retrogradeze echipele situate pe locurile 13-18, iar din Liga a doua să promoveze doar două echipe.

2014-2015:
Liga I: 18 echipe – retrogradează locurile 13-18
Liga a II-a: 2 serii de 12 echipe – promovează doar locul 1 – retrogradează locurile 7-12.
Liga a III-a: 4 serii de 18 echipe – promovează doar locul 1 – retrogradează locurile 15-18.

2015-2016:
Liga I: 14 echipe – retrogradează locurile 13-14 – locul 12 dispută baraj cu locul 3 din Liga a II-a.
Liga a II-a: 1 serie de 20 echipe – promovează locurile 1-2 – retrogradează locurile 17-20 – locul 3 dispută baraj cu locul 12 din Liga I.
Liga a III-a: 4 serii de 18 echipe – promovează locul 1 – retrogradează locurile 15-18 din fiecare serie.

Ce înseamnă un campionat cu 14 echipe
@ 26 de etape în sezonul normal.
@ primele 7 echipe clasate pe primele 7 locuri la finalul sezonului normal intră în play-off – încă 12 meciuri.
@ ultimele 7 joacă play-out. Ultimele două poziţii la finalul play-out-ului, locurile 13 şi 14, retrogradează direct, iar locul 12 va juca baraj cu locul 3 din Liga a doua.
Nu se ştie încă cu câte puncte intră echipele în play-off sau play-out: cu toate punctele acumulate pe parcursul sezonului normal, cu jumătate dintre ele (ca în Belgia) sau cu cele strânse în meciurile directe (cum e acum în Liga a doua).

Alte articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Misterele morții lui Grigori Rasputin

Grigori Rasputin a fost una dintre cele mai intrigante figuri din istoria Rusiei. Călugăr, mistico-vindecător și confident al familiei...

Alte articole din aceasta categorie