Prin POS au fost semnate contracte de 1,4 miliarde lei pentru energia verde

Date:

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat luni, 3 iunie, la Slatina, unde a semnat cu primarul municipiului, Minel Prina, un contract de finanţare pentru o centrală fotovoltaică, că până în prezent, prin Programul Operaţional Sectorial au fost semnate la nivel naţional 37 de contracte de finanţare pentru realizarea unor sisteme de producere a energiei regenerabile, valoarea totală a acestora fiind de 1,4 miliarde lei.

ctin nita

Valoarea investiţiei de la Slatina este de aproape 10 milioane de euro şi va asigura energia electrică pentru iluminatul public în municipiu.

„Noi, prin POS am semnat până în prezent 37 de contracte în valoare de 1,4 miliarde lei, o sumă substanţială, şi care va aduce un plus de energie în sistemul energetic naţional”, a spus ministrul.

Acesta a subliniat, în context, faptul că guvernul susţine proiectele pentru energia regenerabilă dar în acelaşi timp este nevoie de investiţii pentru ca energia regenerabilă produsă să poată fi preluată în sistemul energetic naţional. „Sprijinul guvernului pentru energia regenerabilă rămâne ferm, cu observaţia că trebuie creat un echilibru între ceea ce intră în sistem şi sistemul existent, în aşa fel încât să nu producem perturbaţii în sistemul energetic naţional. Neavând unităţi de echilibrare a sistemului, de multe ori, energia regenerabilă crează probleme. Şi noi dorim ca aceste probleme să nu mai existe, în perspectivă fiind nevoie de investiţii masive în acest sens”, a spus ministrul Constantin Niţă.

Ministrul a mai spus că anul acesta va fi atinsă capacitatea maximă de energie regenerabilă pe care o poate prelua sistemul naţional de transport al energiei electrice. „Energia regenerabilă crează probleme. Problema există pentru că, iată, noi avem instalaţi undeva la 2.200 de MW anul trecut pe energie regenerabilă şi anul acesta se mai aşteaptă încă o mie şi ceva de MW. Deci cumva, capacitatea de 3.000 -3.500 MW pe care o avem noi în vedere pentru energie regenerabilă se atinge anul acesta. Ce se va întâmpla în viitor? Nu va mai fi loc în reţea”, a arătat Constantin Niţă

Acesta a precizat că sistemul de transport nu este încă pregătit pentru a prelua energia ce s-ar putea produce conform autorizaţiilor de racordare existente. Ministrul susţine că este necesară o nouă abordare a problemei energiei, deoarece în prezent când intră în sistem energia produsă de eoliene, pentru echilibrarea sistemului, se închid grupuri de la termocentrale, operaţiune costisitoare. „Inexistenţa unei hidrocentrale de pompaj, cum este cea de care toată lumea vorbeşte de vreo 10 ani, la Tarniţa, nu permite echilibrarea sistemului. Neavând cu ce să echilibrezi sistemul, cei de la dispeceratul Energetic Naţional trebuie, întotdeauna când bate vântul şi intră energia eoliană, să oprească termocentralele. Pornirea şi oprirea unui grup la termocentrale costă foarte mulţi bani”, a adăugat ministrul delegat pentru Energie. El a menţionat că abordarea problemei energiei este cu atât mai complexă cu cât în ultimii ani a scăzut consumul de energie electrică iar România nu este conectată la o reţea de transport care să permită exportul energiei electrice.

„Mai adăugaţi la asta şi reducerea consumului şi lipsa interconectărilor pe care ar fi trebuit să le avem cu ţările vecine. Asta ne crează un mare handicap, în sensul că deşi putem putem să producem energie electrică suficientă nu avem unde să o dăm, nu putem să o exportăm, iar în România consumul a scăzut foarte mult şi lucrul acesta sigur că ne crează mari probleme şi în sistemul termo şi hidro. (…)Probabil că avem nevoie de 2-3 ani pentru a reuşi toate interconectările necesare cu vecinii noştri pentru a putea exporta”, a conchis ministrul Constantin Niţă.

AGERPRES

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...