Deputatul PP-DD de Brăila, Marioara Nistor, a lansat un apel oficial către vicepremierul Liviu Dragnea, pentru găsirea unei soluţii în cazul staţiunii Lacu Sărat, recunoscută în ţară şi peste hotare pentru proprietăţile curative ale nămolului sapropelic existent aici, a cărei modernizare este blocată de ani de zile din cauza disputei asupra dreptului de administrare a terenului pe care este amplasată staţiunea şi care este revendicat în instanţă de primăriile Chiscani şi Brăila.
„Imaginea fostei perle a Bărăganului este deplorabilă, iar cele două primării se bat în instanţă de mai mulţi ani, disputa nereuşind să fie aplanată nici de autorităţile centrale ale statului. O soluţie ar fi fost asocierea dintre cele două primării, care ar fi dat posibilitatea ca taxele şi impozitele, mărul discordiei după cum se pare, să fie împărţite în folosul dezvoltării staţiunii. Până la finalizarea procesului aflat pe rol, am făcut un apel oficial către vicepremierul Liviu Dragnea să intervină cu o soluţie de compromis în acest caz”, a spus Marioara Nistor.
Primăria Chiscani, pe a cărei rază teritorială se află Lacu Sărat, susţine că staţiunea este în administrarea sa, în timp ce Primăria Brăila revendică dreptul de administrare a staţiunii pe motiv că ani de zile municipalitatea a investit în dezvoltarea obiectivelor existente aici, mărul discordiei fiind taxele şi impozitele care pot fi încasate.
„Staţiunea Lacu Sărat şi fostul combinat de la Chiscani s-au ridicat în anii ’80 din investiţiile municipalităţii. Cu ani în urmă, comuna Chiscani era localitate suburbană a Brăilei şi se bucura de un statut special. Primăria Chiscani spune că, atâta timp cât obiectivele sunt pe teritoriul ei, se consideră îndreptăţită să fie unicul colector de taxe şi impozite”, a declarat primarul de Brăila, Aurel Simionescu.
Lacu Sărat, situat pe raza comunei brăilene Chiscani, are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar proprietăţile sale curative se păstrează şi pe timpul secetei, deoarece pe porţiunile de unde se retrage apa sărătura formează o crustă care protejează stratul de nămol.
Datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul ameliorează afecţiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toată ţara vin aici la tratament. Lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 g/litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii.
AGERPRES