Patru din cinci educatori sunt nevoiți să facă față situațiilor de bullying

Data:

Rezultatele fac parte din Analiza de impact a proiectului „Să fim prieteni – Fără Bullying”, un program de prevenire a bullying-ului derulat în anul școlar 2023-2024 de către Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, în 60 de grădinițe. Programul a contribuit la dezvoltarea psiho-emoțională a 8.821 de copii cu vârste între 3 și 6 ani din București și din opt județe: Argeș, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Prahova și Teleorman. Metodologia programului a fost dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca. Peste 600 de cadre didactice au dobândit competențele necesare implementării metodologiei „Free of Bullying” la clasă, iar peste 8.800 de părinți au fost informați despre metode educaționale pozitive.

Programul a fost monitorizat pe tot parcursul implementării, iar opiniile cadrelor didactice și ale părinților cu privire la comportamentele copiilor și gradul lor de integrare socială au fost colectate atât la începutul, cât și la finalul anului școlar. Studiul preliminar a arătat că 78% dintre educatori au fost nevoiți să gestioneze situații de bullying în grupă, iar 35% dintre educatori au avut copii care ocazional nu aveau cu cine să se joace.

70% dintre copiii preșcolari care au beneficiat de programul „Să fim prieteni – Fără Bullying” au dobândit capacitatea de a-și exprima și gestiona emoțiile într-un mod pozitiv, înregistrându-se o creștere de 12% față de evaluarea anterioară. De asemenea, 83% dintre copii recurg la întrajutorare, în creștere cu 9%, și 88% dintre copii au tendința de a se raporta pozitiv la cei diferiți de ei, în creștere cu 9%. În ceea ce privește comportamentele agresive, 50% dintre specialiști au constatat o reducere a acestora. Mai mult, 98% dintre specialiștii formați în cadrul programului consideră că au dobândit instrumente pentru prevenirea bullying-ului, iar 65% dintre aceștia și-au îmbunătățit semnificativ colaborarea cu părinții. În plus, 36% dintre părinții implicați în program declară că gestionează mai bine conflictele între copii.

Preșcolarii nu vorbesc acasă despre bullying, dar părinții trebuie să fie atenți la manifestările copiilor care pot semnala consecințe ale bullying-ului. Astfel, copiii victime ale bullying-ului:

  • se îmbolnăvesc mai des decât cei care nu trec prin aceste experiențe;
  • nu doresc să participe la activitățile de grup și deseori preferă să stea singuri;
  • nu vor să meargă la grădiniță.

Metodologia se bazează pe cercetări de ultimă oră în domeniul sociologiei și psihopedagogiei și a fost dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca și adaptată pentru România de către Salvați Copiii România, începând cu anul 2019. Scopul este de a transforma grădinițele în comunități pozitive, în care copiii se tolerează și se respectă reciproc, prin:

  • dezvoltarea abilităților copiilor de a avea grijă unii de ceilalți și cultivarea curajului de a-și apăra prietenii care nu se pot apăra singuri;
  • conștientizarea educatorilor și a părinților cu privire la impactul pe care îl au adulții asupra relațiilor dintre copii și întărirea colaborării dintre educatori, părinți și copii.

Bullying-ul este un fenomen care apare la nivelul grupurilor de copii și se referă la comportamente variate care umilesc și exclud prin natura lor, sunt repetate sau fac parte dintr-un tipar care se manifestă pentru o perioadă de timp. Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adulților și continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție. Bullying-ul poate lua forma poreclitului sau a violenței fizice, dar se poate manifesta și mai subtil, prin ignorare, excludere, bârfă sau zvonuri despre o persoană, și, prin urmare, poate fi dificil de identificat.

Salvați Copiii atrăgea atenția asupra extinderii fenomenului de bullying încă din 2016, aducând în atenția specialiștilor datele colectate prin derularea studiului „Bullying-ul în rândul copiilor – studiu sociologic la nivel național”:

  • în ciclurile primar și gimnazial, 3 din 10 copii erau excluși în mod constant din grupul de colegi;
  • 3 din 10 copii erau amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
  • 1 din 4 copii fusese umilit în fața colegilor.

În iunie 2022, Salvați Copiii a realizat o consultare în rândul copiilor, iar rezultatele arată că incidența fenomenului a crescut față de 2016: 4 din 5 elevi afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață. Mai mult, jumătate dintre elevii din școlile din România declară că sunt victime ale bullying-ului în mod constant. Procentul elevilor care spun că au fost victime ale bullying-ului a crescut de la 29% în 2016 la 49% în 2022. Tot în această perioadă a crescut procentul celor care au fost martori ai situațiilor de bullying de la 73% la 81%, potrivit studiilor Salvați Copiii România.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

MApN denunță afirmațiile lui Călin Georgescu: „Manipulări și dezinformare”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat ferm la declarațiile...

Sociolog: Campaniile electorale din România sunt războaie hibride bine finanțate

Campaniile electorale din România au devenit adevărate războaie hibride,...

Bărbat accidentat mortal în Alba. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Un bărbat de 54 de ani, care mergea pe...

Accident grav în București: Mașină răsturnată după un impact cu autospeciala poliției

Un accident spectaculos a avut loc noaptea trecută în...