Lacul Amara, de pe raza comunei buzoiene Balta Albă, începe să se refacă

Data:

Peisajul lacului din Câmpia Râmnicului, care a fost complet uscat în ultimii ani, începe să-și recapete vitalitatea. În regiunea naturală din comuna buzoieneană Balta Albă, apa începe să se reîntoarcă, fapt demonstrat prin imagini aeriene captate cu ajutorul unei drone. Suprafața care odinioară găzduia lacul Amara s-a transformat într-un peisaj arid, odată cu evaporarea apei, fenomen care a dus la dispariția a numeroase specii de păsări acvatice.

Într-o parte a albiei lacului a început să se acumuleze din nou apă, semn că lacul ar putea să-și recapete aspectul inițial. Din cauza secetei extreme, fundul bălții se uscase complet, iar imaginile cu aspect deșertic au devenit virale pe rețelele de socializare.

“Lacul a început să sece de-a lungul malurilor, unde porțiunile sunt mai uscate. Fostul paradis al păsărilor sedentare sau migratoare, lacul cu insula centrală acoperită de stuf, care oferea protecție împotriva prădătorilor și chiar a vânătorilor, a dispărut,” declara Macovei Ureche, profesor de geografie din zonă, în 2022.

Balta Amara din județul Buzău se întinde pe o suprafață de peste o mie de hectare. Din cauza secetei extreme și a lipsei continue de alimentare cu apă din surse subterane și din râul Buzău, ai cărui curs a fost deviat pe o distanță considerabilă, lacul a secat complet în vara anului 2022.

Uscăciunea a început să afecteze albia lacului din Câmpia Râmnicului acum mai bine de patru ani. Într-o filmare cu drona realizată în 2020, se observă deja scăderea nivelului apei din baltă, iar porțiuni uscate devin vizibile în apropierea malurilor. Apa a dispărut complet în lunile următoare, după o iarnă fără ninsori și o secetă prelungită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL