Impactul blocării urbanistice în București și creșterea imobiliară în Ilfov

Data:

Blocarea planurilor urbanistice și a documentațiilor în construcții în București în ultimii ani a avut consecințe semnificative, așa cum au avertizat specialiștii.

În timp ce cel mai mare oraș al țării și-a redus contribuția la Produsul Intern Brut la un minim istoric în ultimii 15 ani, scăzând de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021 și până la 29,8% în 2022 (cu cifrele finale pentru 2023 încă nedisponibile), estimările indică pierderi de 3,45 miliarde de euro pentru veniturile fiscale în perioada 2022-2026, alături de o pierdere de 10,4 miliarde de euro din valoarea adăugată în economie pentru aceeași perioadă, conform analizei.

Această pagubă semnificativă la bugetul consolidat este parțial compensată de un rezultat financiar excepțional al vânzărilor de locuințe în localitățile din Ilfov. Experții imobiliari au remarcat o creștere spectaculoasă a achizițiilor de apartamente în zona limitrofă a Capitalei, înregistrând un record absolut, cu un spor de 75%.

Cauzele acestei migrații pot fi găsite în prețurile accesibile și oferta abundentă, contrastând cu situația din București, unde oprirea investițiilor din cauza presiunii asupra companiilor imobiliare a dus la scăderea drastică a ofertelor și la explozia prețurilor. Acest fenomen generează o serie de inconveniente pentru administrația Capitalei.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

În comuna Poboru a izbucnit un incendiu de vegetație uscată ce a afectat aproximativ 30 de hectare

În comuna Poboru, aproximativ 30 de hectare de vegetație...

Sunt peste 1.000 de urşi în Argeş

Moartea violentă a tinerei atacate de un urs în...