Previzibil, Anton Valeriu a fost reținut de DNA

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Așa cum anunțam și ieri în articolul Anton „Beton” cercetat de către DNA, primarul comunei Corbeanca este acuzat de luare de mită, spălare de bani și instigare la spălare de bani. Acesta a fost reținut vineri de către procurorii DNA. Deși inițial se cercetau fapte petrecute în perioada 2011 – 2017, potrivit unei surse, se pare că cercetările au fost extinse, într-o primă fază până în 2019. Fapt care dă fiori reci unor oameni politici din Ilfov, din toate spectrele politice. Amănunte suplimentare puteți afla citind articolul de ieri.

Doar vârful iceberg-ului: două milioane de euro și câteva hectare de teren

Procurorii DNA susțin că acesta ar fi primit aproape două milioane de euro mită, precum și 16 hectare de teren și pădure pe care le-a vândut pentru alte două milioane de euro. Conform procurorilor banii ar fi fost ceruți pentru a rezolva cereri de retrocedare a unor terenuri. Anton Valeriu este primarul comunei Corbeanca din 2008 și a declarat în ultima sa declarație de avere datorii de aproape 1,4 milioane de euro la trei persoane fizice și o bancă. În acest dosar a fost reținută și o a doua persoană pentru infracțiunea de spălare de bani, în formă continuată. Conform unor surse judiciare ar fi vorba de nepotul primarului, Robert Ilie Mihăilă.

Acuzațiile aduse primarului din Corbeanca de către DNA includ pretinderea și primirea de mită în perioada 2011-2017, în contextul soluționării unei cereri de restituire a unui teren de 45 de hectare. Pentru a ascunde proveniența banilor, au fost încheiate acte notariale prin care s-a ascuns beneficiarul real al sumei de bani. Într-un context similar, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, Anton Valeriu ar fi pretins de la persoane care doreau restituirea unor terenuri jumătate din drepturile revendicate pentru a-și realiza demersurile necesare.

După soluționarea cererilor, Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte hectare de pădure (vândută ulterior pentru 1.554.695 de euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro. În acest dosar, au fost efectuate percheziții la mai multe adrese, inclusiv la Primăria Corbeanca și la locuința primarului, fiind vorba despre infracțiuni de corupție comise în perioada 2011-2017.

Dator vândut

În ultima sa declarație de avere, depusă în iunie 2022, primarul din Corbeanca a menționat datorii de aproape 1,4 milioane de euro către o bancă și trei persoane fizice, toate împrumuturile fiind realizate în perioada 2008-2009. Acestea includ un credit bancar de 287.000 de euro (contractat în 2008, scadent în 2029) și împrumuturi de la persoane fizice.

Astfel, el a trecut în declarația de avere un credit la bancă de 287.000 de euro (contractat în 2008, scadent în 2029), dar și împrumuturi de la persoane fizice: 555.000 de euro de la Neagu Valentin, 336.000 de euro de la Buciumeanu Florin Marian, 185.000 de euro de la Tătuța Dumitru. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

Redăm integral comunicatul remis presei de către DNA:

COMUNICAT
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 522/VIII/3 din 04 mai 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05 mai 2023, a suspecților:

ANTON VALERIU, la data faptelor primar al comunei Corbeanca, județul Ilfov și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
– spălare a banilor,
– instigare la spălare a banilor, în formă continuată;

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.
Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

2. Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.
După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Misterele morții lui Grigori Rasputin

Grigori Rasputin a fost una dintre cele mai intrigante figuri din istoria Rusiei. Călugăr, mistico-vindecător și confident al familiei...

Alte articole din aceasta categorie