Presa internațională despre Călin Georgescu: „un rezultat șocant”

Data:

Rezultatele alegerilor din România, în care pro-rusul Călin Georgescu a intrat în turul doi al prezidențialelor, au provocat o undă de șoc în presa internațională. Titlurile reflectă surpriza și îngrijorarea legată de implicațiile geopolitice și politice ale acestei evoluții:

  1. Reuters subliniază faptul că avansul lui Georgescu reprezintă un „rezultat șocant” și o amenințare la adresa poziției ferme pro-Ucraina a României. Analiza detaliază trecutul său controversat, inclusiv apologia față de lideri precum Ion Antonescu și pozițiile critice față de NATO.
  2. Politico descrie succesul său drept o „surpriză neașteptată” și notează că avansul lui Georgescu reflectă un naționalism economic axat pe susținerea producției interne, dar și un scepticism profund față de NATO și UE.
  3. France24 indică faptul că succesul lui Georgescu „zguduie peisajul politic” al României, un semnal al protestului popular împotriva partidelor tradiționale.
  4. Bloomberg avertizează asupra potențialelor consecințe ale unei asemenea victorii, numind candidatura sa drept o „răsturnare de situație” în peisajul politic post-comunist al țării.
  5. Deutsche Welle evidențiază o competiție strânsă între premierul Marcel Ciolacu și Georgescu, subliniind ascensiunea candidaților de extremă-dreapta în România.

Toate aceste relatări aduc în prim-plan riscul ca România să-și piardă actualul angajament pro-occidental, dacă Georgescu, un critic al NATO și admirator declarat al culturii ruse, ar câștiga alegerile. Este remarcabil modul în care fiecare sursă contextualizează succesul său drept un simptom al nemulțumirii față de elitele politice tradiționale, dar și al provocărilor aduse de populismul de extremă dreapta.

Citiți și: Călin Georgescu este un produs al manipulării digitale

Conturi Tiktok Calin Georgescu
Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL