Când crezi că pe tine nu te poate manipula nimeni, abia atunci ai intrat pe mâna profesioniștilor!
O să încep spunând că mă pricep puțin la rețele și algoritmi. Am început în 2010 cu SEO și Facebook, reușind să transform această activitate într-o afacere suficient de solidă încât să accept clienți noi doar dacă sunt recomandați de alți clienți din portofoliu. Și dacă ne plac. În plus, o parte din cunoștințele acumulate le-am pus în slujba paginii noastre, Semnal, ceea ce ne-a ajutat să avem o medie de 15-20 de milioane de vizualizări lunar.
Profiling
TikTok NU este o rețea de socializare, ci un instrument de manipulare lipsit de scrupule. Nivelul de intruziune al acestei platforme este uriaș: prin intermediul camerei telefonului îți analizează emoțiile și îți afișează doar conținut care îți stimulează dopamina, creând astfel o adicție instantanee. Diverși specialiști în securitate cibernetică avertizează că aplicația începe să trimită date pe serverele din China imediat după instalare, chiar și fără să fie deschisă. La prima utilizare, sistemul creează un profil complet al utilizatorului: nivel material, cerc social, preferințe, antipatii, fantezii și alte informații intime. Te cunoaște mai bine decât soțul/soția. Știe exact pe ce butoane să apese ca să te facă fericit. Și, pas cu pas, începe să te ducă în direcția corectă.
Manipularea
Ești un țăran cu pământ în unghii? Îți arată mereu câmpuri cu holde și-ți explică cât de deștept și apreciat ești pentru munca ta la sapă. Și că ești sărac nu din cauză că ai abandonat școala, ci din cauza Occidentului care ți-a furat pădurile, grâul etc. Ești o gospodină lipsită de ambiții care stă toată ziua la telenovele și așteaptă seara când bărbatul ei va veni, probabil beat, să o bată pentru că o iubește? NU, nu ești extraordinar de proastă, cu un IQ aproape de retard. Ești foarte deșteaptă pentru că uitându-te mereu pe geam ai observat cum dă Oculta cu chemtrail. Și-n plus, ești una din puținele ființe care au observat cum împrăștie Soros nanoboți din antenele 5G de pe blocul din față. În loc să îți oglindească defectele, platforma îți construiește o imagine distorsionată, menită să îți întărească frustrările și convingerile greșite.
Sclavul aplicației
După ce a pus stăpânire pe tine, sistemul începe să te scoată la produs. Spre deosebire de anii trecuți când rețelele vindeau datele tale brute, TikTok a trecut la următorul nivel: te vinde celor care plătesc ca tu să vezi reclamele lor. Nici măcar nu e nevoie ca tu să apeși vreun buton de like sau share. Lansată în octombrie 2022, funcția „Focused View” promite brandurilor că reclamele lor vor ajunge doar la utilizatori „emoțional și tangibil angajați”. Platforma susține că va permite plata reclamelor doar dacă utilizatorii le urmăresc cel puțin șase secunde sau interacționează cu ele în acest interval. De unde știe platforma că te-ai uitat la reclamă? Păi ai bifat la “termeni și condiții” că îi dai access la camera. În plus, ai bifat și faptul că îi permiți colectarea de „amprente faciale” și „amprente vocale”. Aceste date, sunt replici digitale unice ale aspectului și comportamentului fiecărei persoane. Ai bifat multe chestii de care habar nu ai. Oricum nu contează ce ai bifat, platforma oricum ți-ar fi extras datele de care avea nevoie.
Ca să vedeți cât de perversă este această aplicație: pentru a disimula funcția „Focused View” a lansat o nouă metodă de scroll, doar cu ajutorul ochilor: Eye tracking. Practic de uiți la ecran și derulezi la următorul filmuleț doar mișcând ochii. Această tehnologie ascunde o intruziune și mai profundă, mascată sub pretextul unei interfețe „inovatoare”
Călin Georgescu – un produs al manipulării digitale
Călin Georgescu este un exemplu al manipulării orchestrate, cel mai probabil cu sprijinul Rusiei și Chinei. Specialiștii în propagandă au identificat temele sensibile din societatea românească și au livrat mesaje care să răspundă nevoilor emoționale ale oamenilor, construindu-i o imagine de „Mesia” al României. Un Mesia care va face din nou ca România să fie “Grădina Maicii Domnului” în care să domnească “pacea între popoare” (termenul preferat al Rusiei) și “prosperitatea clasei muncitoare”.
Această operațiune a fost susținută de resurse financiare imense, mesaje bine gândite și chiar sprijin din partea unor preoți influențați/cumpărați. Atenție la procentele obținute de Georgescu în zona de influență a lui Teodosie.
Fără manipularea abjectă a TikTok, șansele lui Georgescu de a obține un procent semnificativ de susținători ar fi fost mult mai mici. Întrebați-vă prietenii care l-au votat de ce au făcut-o, iar după primele răspunsuri generale (e altfel, se luptă cu sistemul, bla-bla), veți observa că mulți nu știu cu adevărat. Aceasta este puterea rețelei: programarea subtilă a convingerilor. Dar, despre NLP și rețelele de socializare, într-un episod viitor. Poate…