Povestea ursului Timka 

Data:

Asociația Milioane de Prieteni (AMP) a prezentat zilele trecute trista poveste a ursului Timka:

“19 ani! Atât a fost închis Timka pentru o vină care nu era a lui: aceea de a se fi născut. Nouăsprezece ani de captivitate într-o grădină zoologică din Ucraina, într-un spațiu mic, betonat, în care nu putea să alerge, să miroasă un copac, să se bucure de sunetul naturii. A fost folosit pentru a face pui împreună cu partenera lui de chin, Alisa. A crescut surprinzător de mare, având în vedere condițiile de trai și a ajuns la aproximativ 350 de kilograme. Este unul dintre puținii urși care te privesc direct în ochi, cu demnitate, dar și o umbră de tristețe care, poate, nu se va șterge niciodată. 12 noiembrie 2020 este ziua în care a lăsat în urmă cușca și s-a bucurat pentru prima dată de natura oferită de sanctuarul AMP Libearty.”

Asociația Milioane de Prieteni – Peste 25 de ani de dedicare pentru protecția animalelor în România

Asociația Milioane de Prieteni (AMP) este cea mai veche organizație de protecție a animalelor din România, înființată în 1997 de Cristina Lapis, o fostă jurnalistă din Brașov. Sprijinită de soțul ei, Roger Lapis, Consul al Franței în România, Cristina Lapis a fondat una dintre primele organizații non-guvernamentale de bunăstare a animalelor din țară, dedicându-se salvării, transportului și îngrijirii acestora. AMP a reușit să aducă alinare pentru peste 30.000 de animale, printre care câini, pisici, cai, urși, lupi, vulpi și cerbi.

Istoricul asociației este marcat de proiecte emblematice și realizări notabile:

  • 1999: Înființarea Adăpostului Canin Victory, primul adăpost privat din România, care a devenit un pilon central al activităților asociației. De-a lungul timpului, în acest adăpost au fost tratate și îngrijite aproximativ 30.000 de animale.
  • 2000: AMP a lansat prima linie de urgențe medicale veterinare din România, care facilitează salvarea animalelor rănite din Brașov prin intervenții rapide.
  • 2005: Începutul construcției Sanctuarului Libearty din Zărnești, un proiect de importanță crucială. Sanctuarul a permis salvarea primilor urși captivi din România, devenind în timp un refugiu important pentru animale.
  • 2011: AMP a semnat un parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov pentru a stopa cruzimea și eutanasierea inutilă a câinilor fără stăpân din oraș. Asociația a preluat astfel responsabilitatea îngrijirii câinilor din Adăpostul Public Stupini, asigurându-le tratamente medicale și condiții de viață mai bune.
  • 2013: AMP a demarat un program educațional, aducând lecții despre importanța animalelor în școlile din Brașov, astfel încât generațiile tinere să fie mai bine informate și sensibilizate față de bunăstarea animalelor.
  • 2019: Asociația a inaugurat AMP Hope, prima fermă educațională din țară, care găzduiește aproximativ 50 de animale domestice. Ferma oferă adăpost pentru oi, capre, curcani, iepuri, măgari și cai, fiecare cu propria sa poveste, salvate și îngrijite pentru a avea o viață fericită și liniștită.

Cu o activitate constantă și angajamente ferme, Asociația Milioane de Prieteni continuă să fie un nume de referință în protecția animalelor în România, promovând drepturile acestora și educația umanitară în rândul comunităților locale. Puteți găsi mai multe informații despre activitatea asociației vizitându-le site-ul: https://millionsoffriends.org

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL