James Harrison, cunoscut drept „bărbatul cu brațul de aur” și unul dintre cei mai prolifici donatori de sânge din lume, a murit pe 17 februarie, la vârsta de 88 de ani, într-un azil din New South Wales, Australia.
Familia sa a confirmat vestea, iar BBC a relatat detalii despre viața și realizările sale impresionante. Harrison a salvat viețile a peste 2 milioane de bebeluși grație unui anticorp rar, Anti-D, care se regăsește în plasma sa.
Acest anticorp a fost folosit pentru a crea medicamente care protejează mamele însărcinate de riscurile unei afecțiuni grave numită boala hemolitică a fătului și a nou-născutului (HDFN). Harrison a început să doneze plasma la vârsta de 18 ani, iar până la 81 de ani a continuat să o facă la fiecare două săptămâni. În 2005, a stabilit un record mondial pentru cantitatea de plasmă donată, menținut până în 2022, când a fost depășit de un alt donator din Statele Unite.
Fiica sa, Tracey Mellowship, a declarat că tatăl ei era „foarte mândru că a salvat atâtea vieți, fără niciun cost sau durere”, adăugând că el mereu spunea că „nu doare, iar viața pe care o salvezi ar putea fi a ta”. Tracey și doi dintre nepoții lui Harrison au beneficiat, de asemenea, de imunizările anti-D.
Înainte de dezvoltarea vaccinurilor anti-D, boala hemolitică a fătului era o cauză principală de deces al copiilor nenăscuți, dar cu ajutorul acestui anticorp, majoritatea bebelușilor afectați pot acum supraviețui. James Harrison a fost esențial în producerea acestui anticorp prin donarea sa continuă și prin participarea la cercetarea medicală. În prezent, aproximativ 45.000 de mame și copii beneficiază anual de acest tratament în Australia, iar cercetătorii speră ca un vaccin bazat pe sângele lui Harrison să ajute femeile din întreaga lume.