James Harrison, bărbatul „cu brațul de aur” care a salvat milioane de vieți, a murit la 88 de ani

Data:

James Harrison, cunoscut drept „bărbatul cu brațul de aur” și unul dintre cei mai prolifici donatori de sânge din lume, a murit pe 17 februarie, la vârsta de 88 de ani, într-un azil din New South Wales, Australia.

Familia sa a confirmat vestea, iar BBC a relatat detalii despre viața și realizările sale impresionante. Harrison a salvat viețile a peste 2 milioane de bebeluși grație unui anticorp rar, Anti-D, care se regăsește în plasma sa.

Acest anticorp a fost folosit pentru a crea medicamente care protejează mamele însărcinate de riscurile unei afecțiuni grave numită boala hemolitică a fătului și a nou-născutului (HDFN). Harrison a început să doneze plasma la vârsta de 18 ani, iar până la 81 de ani a continuat să o facă la fiecare două săptămâni. În 2005, a stabilit un record mondial pentru cantitatea de plasmă donată, menținut până în 2022, când a fost depășit de un alt donator din Statele Unite.

Fiica sa, Tracey Mellowship, a declarat că tatăl ei era „foarte mândru că a salvat atâtea vieți, fără niciun cost sau durere”, adăugând că el mereu spunea că „nu doare, iar viața pe care o salvezi ar putea fi a ta”. Tracey și doi dintre nepoții lui Harrison au beneficiat, de asemenea, de imunizările anti-D.

Înainte de dezvoltarea vaccinurilor anti-D, boala hemolitică a fătului era o cauză principală de deces al copiilor nenăscuți, dar cu ajutorul acestui anticorp, majoritatea bebelușilor afectați pot acum supraviețui. James Harrison a fost esențial în producerea acestui anticorp prin donarea sa continuă și prin participarea la cercetarea medicală. În prezent, aproximativ 45.000 de mame și copii beneficiază anual de acest tratament în Australia, iar cercetătorii speră ca un vaccin bazat pe sângele lui Harrison să ajute femeile din întreaga lume.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Pericol! Din ce în ce mai mulți urși în zonele locuite din Buzău. Autoritățile promit măsuri rapide

Creșterea numărului de urși care ajung în localitățile din...

Crin Antonescu: „Călin Georgescu și Elena Lasconi nu erau oameni din afara sistemului”

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a...