David Lynch, un geniu al cinematografiei, s-a stins din viață

Data:

Regizorul și scenaristul David Lynch, cunoscut pentru revoluționarea cinematografiei americane prin opere precum „Blue Velvet”, „Mulholland Drive” și serialul „Twin Peaks”, a încetat din viață, conform revistei americane Variety. Familia sa a anunțat decesul joi, într-o postare emoționantă pe Facebook, spunând: „Există un mare gol în lume acum că nu mai este printre noi”.

În 2024, Lynch a dezvăluit că a fost diagnosticat cu emfizem pulmonar, o afecțiune asociată unei vieți dedicate fumatului, care l-a forțat să își încheie activitatea artistică.

David Lynch, născut pe 20 ianuarie 1946 în Missoula, Montana, a fost un regizor, scenarist, producător, compozitor și artist vizual remarcabil. Filmele sale iconice, precum „Eraserhead” (1977), „The Elephant Man” (1980), „Wild at Heart” (1990) și „Mulholland Drive” (2001), au combinat estetica filmului noir cu horror-ul și suprarealismul.

De-a lungul carierei, Lynch a fost nominalizat de patru ori la Oscar și Globurile de Aur. Printre distincțiile sale se numără Palme d’Or pentru „Wild at Heart” și premiul pentru regie la Cannes pentru „Mulholland Drive”. Franța l-a onorat cu două premii César pentru „cel mai bun film străin”, pentru „The Elephant Man” și „Mulholland Drive”.

Fenomenul „Twin Peaks”

Serialul-cult „Twin Peaks”, lansat în 1990, a captivat publicul cu o poveste misterioasă ce urmărea investigația asasinării Laurei Palmer într-un mic orășel fictiv. Episodul-pilot a atins audiențe record, fiind vizionat de 33% dintre telespectatorii americani.

Deși serialul a fost inițial un succes uriaș, audiențele au scăzut după dezvăluirea punctului culminant al intrigii din sezonul al doilea. Regretând presiunile rețelei ABC de a închide serialul prematur, Lynch a creat ulterior un film prequel, „Twin Peaks: Fire Walk With Me” (1992), care însă a lăsat multe întrebări fără răspuns.

David Lynch rămâne un simbol al cinematografiei mondiale, iar moștenirea sa artistică continuă să inspire generații.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL