Culturile de porumb și floarea soarelui sunt deja compromise în Olt

Data:

Culturile de porumb au fost grav afectate de căldura excesivă și lipsa de umiditate pe întreaga suprafață a județului Olt, a declarat astăzi Mihaela Luminița Mareș, directorul adjunct al Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt. Primele notificări de la fermieri, care au raportat pagube la culturile de porumb și floarea-soarelui, au venit din Piatra-Olt, unde marți reprezentanții DAJ au fost prezenți pentru constatări.

„Primele constatări ale calamitaților pentru culturile de porumb și floarea-soarelui sunt realizate la Piatra-Olt, pe o suprafață de peste 236 de hectare. Astăzi, o echipă formată din reprezentanți ai DAJ și APIA este pe teren pentru evaluarea situației, după ce primăria localității a transmis un raport operativ privind calamitățile la aceste culturi. Căldura excesivă și precipitațiile insuficiente au dus la compromiterea culturilor, acestea neputându-se dezvolta corespunzător, porumbul începând să se usuce”, a precizat Mihaela Luminița Mareș.

Reprezentantul DAJ Olt a menționat că în jumătatea sudică a județului culturile de porumb sunt complet calamitate, mulți fermieri interesându-se în ultimele zile de procedurile pentru constatarea calamităților.

„Ieri și astăzi, mulți fermieri din sudul județului ne-au contactat pentru a-i îndruma în privința procedurilor de constatare a calamităților la cultura de porumb, despre care afirmă că este 100% compromisă, precum și la floarea-soarelui, care de asemenea a fost afectată, dar într-o proporție mai mică. Fermieri din Rusănești, Brastavățu, Vișina și Corabia ne-au contactat și au transmis că au culturile calamitate. Aceștia vor merge la primăriile localităților, vor face notificări privind calamitățile pe blocul fizic, iar primăriile vor întocmi un raport operativ pe care îl vor transmite la DAJ Olt. Vor fi formate echipe împreună cu reprezentanți APIA pentru deplasarea în teren, în vederea constatării și evaluării situației. Din semnalele din teren reiese că porumbul este complet compromis în zona de sud, de la Stoenești până la Vișina, toate culturile de porumb neirigate fiind afectate de căldura excesivă și lipsa de umiditate”, a adăugat Mareș.

Mihaela Luminița Mareș a subliniat că situația culturilor de porumb și floarea-soarelui, afectate de căldura și lipsa precipitațiilor din ultimele săptămâni, pune fermierii în dificultate, în condițiile în care și producțiile de cereale au fost mai mici comparativ cu anul trecut, iar prețul acestora a rămas scăzut.

„Unii fermieri au credite și au investit în culturile de porumb și floarea-soarelui, pe care acum le văd compromise. Ei sunt expuși, pentru că nici la grâu nu au obținut o producție foarte bună, fiind mai mică față de anul trecut, iar prețul grâului nu îi ajută. Solicită informații despre procedurile de constatare a calamităților și susțin că porumbul neirigat a fost total compromis. Este posibil ca în zona de nord gradul de afectare să fie mai mic comparativ cu zona de sud a județului”, a adăugat ea.

În județul Olt, suprafața cultivată cu porumb este de peste 80.000 de hectare, iar cea cu floarea-soarelui este de aproape 90.000 de hectare.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august

Pentru al șaselea an consecutiv, Fest-în-Vale se întâmplă într-un...

O femeie a fost lovită de o dubă pe trecerea de pietoni, la Jolie Ville- Pipera

În urmă cu circa 20 de minute (13.14) am...

Aproximativ 5 hectare au ars într-un incendiu de vegetaţie în Chiajna

Un incendiu de vegetație a izbucnit în localitatea Chiajna...

Casa Puchiu

Locație: strada Elie Carafoli, numărul 12, București Cecilia (Cici) s-a...