Casa cu Lei – Constanța

Impozanta clădire de la malul mării a fost construită după planurile arhitectului român Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898. Numele clădirii, Casa cu lei, provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi care tronează pe coloanele imobilului.

“Casa cu lei a aparţinut unui negustor armean bogat, Dicran Emirzian, şi a fost construită la începutul secolului trecut după planurile arhitectului Ion Berindei. Iniţial, autorul era necunoscut, dar una din căile prin care am identificat autorul, pentru că planurile nu ne-au parvenit, este că are leii, care sunt un însemn specific al lui Berindei. Unde se văd nişte lei, acolo este Berindei, de exemplu, Muzeul Muzicii, Casa Cantacuzino, de pe Calea Victoriei. Asta este marca arhitectului Berindei. Am găsit planurile semnate de Berindei la arhive şi pentru Palatul Manissalian din Constanţa, construit după planurile lui Berindei.” – istoricul de artă Doina Păuleanu.

Casa Cu Lei Constanta 4 1
Foto: Diana Ionescu @buildingsofromania

Casa cu lei, realizată în stilul Neorenaşterii italiene, cu elemente neoclasice, a fost ridicată de armeanul Dicran Emirzian pentru familia sa. El era un membru marcant al comunităţii armene şi avea, în centrul Constanţei, un magazin cu mărfuri de lux – “La Luvru”.

La un moment dat, Dicran Emirzian a decis să închirieze locuinţa lui Lazăr Munteanu, un magistrat pasionat de artă, care făcea parte din celebra familie Kalinderu şi care a fost prieten cu mulţi pictori români importanţi. Acesta şi-a expus la parterul casei o impresionantă colecţie de artă, care putea fi admirată din stradă de către trecători.

De altfel, într-o zi, Krikor Zambaccian, cel care avea să devină unul dintre cei mai importanţi colecţionari de artă din România, a văzut, prin ferestrele deschise ale casei, tablourile din colecţia magistratului, fapt care a constituit punctul de plecare al pasiunii lui Zambaccian pentru obiectele de artă.

Casa cu Lei, una dintre cele mai frumoase clădiri din Constanța, aflată în patrimoniul arhitectural al României, a fost cumpărată recent de furnizorul și traderul de electricitate și gaze naturale Monsson Trading. Compania vrea să restaureze monumentul istoric, lucrările urmând să dureze trei ani.

Casa cu lei a devenit, după Primul Război Mondial, pentru scurt timp, sediu de bancă (în anul 1921), iar în casă a locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran, până în 1941, când s-a mutat la Bucureşti.

Imobilul a avut apoi mai mulţi chiriaşi, iar în 1950 a fost naţionalizat.

Sursa documentare: https://www.mediafax.ro/cultura-media/poveste-urbana-candva-simbol-al-constantei-casa-cu-lei-construita-de-un-negustor-armean-in-1895-e-acum-ruina-foto-12974725

 Locație: Strada Dianei, Constanța, România.

Diana Ionescu
Diana Ionescu
Numele meu este Diana Ionescu și sunt o iubitoare a clădirilor vechi și a istoriei. Sunt pasionată de călătorii și ador să descopăr locuri noi și povești noi. Îmi place să mă plimb la pas ore întregi prin București și să fiu surprinsă de ceea ce are de oferit orașul din punct de vedere arhitectural; preferatele mele sunt plimbările nocturne - clădirile au un farmec aparte noaptea. Fotografia de arhitectură este preferata mea, iar pe profilul @buildingsofromania puteți descoperi diverse imobile de patrimoniu din București și din țară.

Case cu suflet

România pitorească

O minune naturală: Cascada Cailor din Munții Rodnei

Munții Rodnei, cu peisajele lor pitorești și frumusețea naturală incontestabilă, găzduiesc o comoară ascunsă...

Explorând Istoria și Frumusețea Mănăstirii Voroneț

Mănăstirea Voroneț, situată în nordul Moldovei, este una dintre cele mai remarcabile bijuterii ale...

Salina Turda: o bijuterie subterană a României

Salina Turda este una dintre cele mai fascinante atracții turistice din România, renumită pentru...

Ghețarul de la Scărișoara: mărturia eternității înghețate

Scărișoara, un colț pitoresc al României, adăpostește o comoară naturală care îi uimește pe...