Influencerii, precum Alex Stremițeanu, au fost cooptați prin intermediul aplicației FameUp, sub pretextul unei campanii apolitice de promovare a valorilor pentru un viitor președinte. „Am fost folosiți ca niște câini (…) Nu dădeau de înțeles că vom ține partea politică a vreunuia din candidați”, a spus Alex Stremițeanu.
”Am fost un prost (…) Vreau să stați până la finalul clipului ca să înțelegeți cum s-a ajuns în punctul ăsta și să înțelegeți de ce am fost prost”, începe Alex Stremițeanu clipul în care explică modul în care influencerii au fost cooptați în campania lui Călin Georgescu de pe TikTok, promovată cu hashtagul #echilibrusiverticalitate.
Participanții au primit scripturi și instrucțiuni, fiind plătiți sume mari, începând de la 2600 lei. Aceștia afirmă că nu li s-a spus că promovează un anumit candidat.
După ce și-au dat seama de implicarea în sprijinul unui candidat controversat, mulți și-au retras sprijinul.
Călin Georgescu, intrat surprinzător în turul doi al alegerilor prezidențiale, este asociat cu viziuni pro-ruse, legionare și cu planuri de retragere din NATO și UE. Reacțiile negative au crescut, inclusiv în rândul celor care l-au susținut pe platformele sociale.
Ștefan Mandachi, un influent antreprenor, și-a retras sprijinul, declarând că nu susține pozițiile anti-NATO și anti-UE ale lui Georgescu. Criticile publicului și consecințele profesionale, cum ar fi retragerea analistului financiar Iancu Guda dintr-un proiect comun cu Mandachi, au evidențiat impactul controverselor asupra susținătorilor.
Cuvinte precum „legionar”, „antisemit” și „filorus” au fost printre cele mai căutate pe internet în noaptea alegerilor, semnalând o preocupare majoră a societății față de direcția politică promovată de Georgescu.
Campania a demonstrat cum influenceri populari pot fi implicați în propagandă politică fără consimțământ informat, subliniind necesitatea transparenței și a eticii în colaborările de pe rețelele sociale.