Teste prelevate dintr-o pescărie au confirmat prezența unei cantități semnificative de pește infestat cu parazitul Anisakis, ajungând astfel la consumatori. Potrivit investigațiilor efectuate de către medicii veterinari, se pare că este vorba despre o tonă de macrou.
În cadrul programului strategic, inspectorii au efectuat recoltarea de probe și au constatat nereguli în conformitate cu standardele alimentare. Printre acestea, s-a identificat prezența parazitului Anisakis în pește. Drept urmare, s-a decis retragerea acestui produs de pe piață. Informațiile indică faptul că pescăria de la care s-au recoltat probele ar fi achiziționat o mie de kilograme de pește din import, însă întreaga cantitate a fost deja comercializată. Ca măsură preventivă, au fost confiscate 25 kg de pește la una dintre pescăriile investigate, după ce s-au observat modificări organoleptice.
Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare Buzău, a confirmat că peștele a fost descoperit într-o pescărie din municipiul Buzău. Cu toate acestea, agentul economic în cauză nu poartă vină pentru neregulile constatate, deoarece deținea toate documentele în regulă. În consecință, pescăria respectivă nu a fost sancționată. Mai mult, conform declarațiilor lui Iulian Moca, acest parazit ar fi putut fi identificat de către cel care a capturat și a transportat peștele.
“Primii care ar fi putut detecta parazitul ar fi trebuit să fie cei care îl recoltează din ocean. (…) Pescăria din Buzău a primit peștele cu documentația sanitar-veterinară corespunzătoare”, a explicat Iulian Moca.
Cu toate acestea, până la efectuarea controlului DSV, care a confirmat prezența larvelor în pește doar prin analize, întreaga cantitate de macrou fusese deja comercializată. În această situație, medicii veterinari sfătuiesc consumatorii care nu au consumat încă peștele să nu o facă. Parazitul Anisakis este o larvă vizibilă cu ochiul liber, care se găsește în mușchiul peștelui.
“Parazitul are o lungime de 2 cm și poate fi ușor observat în organe, dar este dificil de vizualizat în mușchii și în pereții abdominali ai peștilor albi. Larvele sunt localizate în cavitatea abdominală și pe viscerele abdominale, fiind posibil să fie eliminate în mare parte odată cu peritoneul și viscerele”, a informat DSV.
Deși congelarea distruge parazitul, acesta poate provoca tulburări digestive, conform medicilor veterinari.
“Anisakidoza umană se manifestă prin reacții alergice, cutanate sau articulare (faza invazivă), pseudo-ulceroase (faza acută) sau dureri și sindroame subocluzive (faza subacută). Simptomele inițiale ale unei reacții alergice apar în aproximativ 60-120 de minute și uneori chiar și peste 6 ore de la consumul peștelui infestat”, au informat autoritățile sanitare veterinare din Buzău.
Parazitul are o distribuție globală, cu focare concentrate în Asia și Europa de Vest, majoritatea cazurilor fiind raportate în Japonia, urmate de Germania, Olanda, Spania și Franța.