Adrian Sârbu și Miron Cozma, inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Data:

Adrian Sârbu, fost șef de cabinet al lui Petre Roman, și Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, au fost informați de către Parchetul General că sunt inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru infracțiuni contra umanității. Alături de ei, Ion Iliescu și Petre Roman sunt de asemenea acuzați. Ancheta în acest dosar a fost reluată, după ce Curtea Supremă a dispus refacerea de la zero a probelor inițiale, trimise în instanță în 2017.

Manifestația din Piața Universității și represiunea autorităților

În perioada 22 aprilie – 13 iunie 1990, în Piața Universității din București a avut loc o manifestație de opoziție față de regimul post-comunist, cerând reforme democratice și ruperea de trecutul comunist. Protestul a culminat pe 13 iunie 1990, când autoritățile au organizat o represiune violentă, implicând forțele de ordine și mii de mineri. Potrivit procurorilor, acțiunea s-a soldat cu 4 morți, 2 violuri, 1.311 persoane rănite și peste 1.200 reținute ilegal.

Planul represiv: acuzații privind constituirea unui grup criminal de tip sistemic

Anchetatorii susțin că lideri ai statului român din acea perioadă, precum Ion Iliescu și Petre Roman, au orchestrat un atac sistematic împotriva manifestanților și a liderilor de opinie. Planul a implicat diverse instituții de stat și peste 10.000 de mineri și muncitori. Atacul a fost conceput pentru a suprima opoziția și valorile democratice occidentale exprimate de protestatari.

Zilele de foc: intervenția minerilor și distrugerile din Capitală

În dimineața zilei de 13 iunie 1990, forțele de ordine au ridicat sute de persoane, transportându-le la unități militare pentru detenție nelegală. Minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice din opoziție, locuințele liderilor acestora și spațiile media independente. Riposta protestatarilor a inclus incendierea mai multor instituții de stat. Represiunea a continuat pe 14 și 15 iunie, cu implicarea minerilor și muncitorilor organizați ca o forță paralelă cu structurile oficiale.

Consecințele: crime, abuzuri și încălcarea drepturilor omului

În urma evenimentelor, patru persoane au fost ucise prin împușcare, iar alte sute au suferit abuzuri fizice și psihice. Autoritățile au folosit muniție de război și forță nejustificată, acțiuni considerate de procurori drept infracțiuni contra umanității. Ancheta reia investigarea celor implicați la nivel politic, militar și administrativ.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Podul de la Nehoiu, vechi de 93 de ani, va fi dărâmat. Pericol pentru circulație.

Podul de la intrarea în orașul Nehoiu, județul Buzău,...

Piedone închide cinci fabrici de pâine din București

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit nereguli...

Candidatul la primărie care și-a incendiat casa și a înscenat un atac armat pentru voturi

Dănuț Resvanță, fost candidat UNPR la primăria comunei Tiha-Bârgăului...

Membrii BEC, amenințați după invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu

Membrii Biroului Electoral Central au fost amenințați pe rețelele...