Va fi război în Ucraina?

Va fi război în Ucraina?
Articolul este o preluare integrală a postării pe contul meu personal de Facebook, de pe data de 24 Ianuarie. Acesta este motivul pentru care este destul de succintă și lipsită pe alocuri de amănunte.
Situația actuala (mult mai complexă decât voi reuși eu să sintetizez eu în câteva fraze):
– Aproximativ o treime din armata Rusiei este masată la granițele Ucrainei. Aproximativ 50-60 de batalioane dintre cele 168 de batalioane de care dispune Rusia. Este cea mai mare aglomerare de trupe de la WWII. Atașez o harta realizata de către New York Times, în care se vede amplasarea acestor trupe (foto 1). Harta NU cuprinde trupele recent aduse in Belarus.
– Nave importante rusești din zona baltica au fost trimise în marș in sud, cel mai probabil către Marea Neagra. Printre ele se număra si sase nave de desant maritim. Acestea au fost un pic întârziate de furtuna recenta din Marea Nordului dar își continua marșul.
– Rusia a impus niște condiții IMPOSIBIL de acceptat de către Occident. Strategia a fost parte din războiul informațional. Astfel se face tranziția de la ideea de “Agresiune asupra Ucrainei” către “Stoparea expansiunii NATO”;
– Aducerea in Belarus a sistemelor Iskander face ca orașul Kiev sa fie acum în raza de acțiune a rachetelor rusesti ce vor putea distruge toate obiectivele strategice din regiunea respectivă.
– Costurile deplasării si menținerii armatei pe actualele coordonate sunt extrem de mari, mai ales pentru o Rusie sărăcită ca cea de azi; In plus, trebuie remarcata si prezenta sporita a transportoarelor de combustibil precum si a echipamentelor pentru retragerea blindatelor avariate de pe linia frontului. In cazul unor simple exerciții aceste tipuri de echipamente nu-și au rostul.
– Singura pârghie economica REALA o deține Germania, care poate stopa importul de gaz rusesc. Germania tocmai a dat un mesaj de slăbiciune (chiar doua, daca este sa luam in calcul si declarațiile vice-amiralului Kay-Achim Schoenbach).
– Rubla scade puternic si va continua sa scadă atata timp cat situația va fi incertă.
– Trei dintre cele cinci tari ale grupului Echelon au început evacuarea ambasadelor.
Fiecare zi este in defavoarea Rusiei si in avantajul Ucrainei. Aceasta din urma primește tot mai multe arme din Occident. Ar putea Ucraina să se apere eficient si să respingă agresiunea Rusiei? Categoric NU! In schimb va putea sa ridice costul “notei de plata”: mult mai multe victime in rândul soldaților rusi si mai multa tehnica de lupta distrusa.
Având in vedere si poziția categorica a NATO, Putin nu va putea sa cedeze si sa-si retragă armata fără a câștiga ceva sau a simula ca si-a impus punctul de vedere. Aflat in cădere in toate sondajele interne, Putin este nevoit sa facă ceva.
Concluzie:
Va fi război. Daca nu unul clasic, cu mii de trupe, măcar unul hibrid, care sa oblige Ucraina sa instaureze un guvern marioneta, pro-rus. A se vedea situația din Georgia, in 2008.
Când: o fereastra de oportunitate (luând in calcul numeroși factori precum si situația meteorologica) este perioada 10 Februarie – 20 Februarie, când in Belarus sunt programate “Exerciții comune Rusia – Belarus”.
Legenda: Foto 2 arata trupele masate la Yelnya, la doar 18 km de granița Ucrainei, pe data de 19 Ianuarie. Foto: Maxar Technologies.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments