Un om pe care l-am cunoscut insuficient, dar l-am admirat mult, a murit recent de infarct miocardic la 44 de ani

Data:

Un om pe care l-am cunoscut insuficient, dar l-am admirat mult, a murit recent de infarct miocardic la 44 de ani. Nu era obez, nu era needucat, nu cred că mânca foarte aiurea, dar era un om foarte stresat, cu o carieră incredibilă, care l-a făcut să trăiască (probabil) îmbibat în toți hormonii stresului.

40 de ani este o vârstă ciudată – ești tânăr, dar nu mai ești foarte tânăr! Acum se pot manifesta, uneori fatal, defecte genetice și/sau uzura excesivă acumulată în timp scurt. 40-50 nu este vârsta la care mai putem spune relaxați – “sunt încă tânăr, e ok, pot face orice.” 40-50 este vârsta la care e bine să fim un pic maturi și să înțelegem că viața nu mai este gratis și e nevoie să începem să plătim pentru starea noastră de bine cu timp și bani.

Dacă ai 40-50 de ani, ți-aș recomanda să faci:

  1. un test de efort și o ecografie cardiacă
  2. dacă nu poți, nu vrei… măcar un EKG!
  3. dacă poți și te preocupă, un angio CT ar fi investigația cea mai potrivită, fiind neinvazivă și, împreună cu testul de efort, ți-ar putea spune foarte clar dacă inima ta are nevoie de atenție specială.
  4. nu ignora dureri în piept, palpitații și stări de rău la efort.
  5. nu ignora lipsa libidoului sau a erecției matinale! Poate fi un semn timpuriu foarte relevant.
  6. fă-ți un set de analize uzuale o dată pe an.
  7. controlează-ți tensiunea.
  8. dacă părinții tăi au niște boli cronice, începe să te gândești că este posibil să moștenești. Dacă vreunul din părinți a murit timpuriu dintr-o cauză anume, caută să vezi cum stai pe acel capitol.

Cap la cap, tot ce am scris eu aici costă mai puțin timp și mai puțini bani decât vacanța pe care o plănuiești vara asta… și te va ajuta să o și faci…

Cristian Suciu
Cristian Suciu
Informatia si preventia sunt bazele unei sanatati bune. Indiferent de problemele medicale cu care te confrunti sa stii exact ce ai, cum se poate trata si ce cale sa alegi sunt informatii cruciale pentru starea ta de bine si increderea in viitor. Informatia si preventia sunt ocupatia mea de baza. Ca medic de familie din generatia noua, refuz comunicarea proasta cu pacientul, pozitia superioara si afectata, refuz gandul ca eu sunt mult mai destept si nu are sens sa ma cobor la nivelul oricarui neica-nimeni care imi intra in cabinet :). Nu, sunt doar un om care a studiat 9 ani pentru a fi in slujba altor oameni, nu deasupra lor.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Monstrul de lângă noi

Nu mai știu cine a zis că statul român...

Anunț concurs Primăria Frumușani din 17.07.2024

Primaria Comunei Frumușani, Județul Călarași organizează concurs de recrutare...