Creștinii îl cinstesc pe 27 decembrie pe Sfântul Ștefan, ucenic al lui Iisus și primul martir creștin. De origine iudeu, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi desemnați să gestioneze bunurile comunității și a devenit Arhidiacon.
Numele Ştefan vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau încununaţi învingătorii. Numele Sfântului Arhidiacon Ştefan este purtat de peste 400.000 de români, dintre care aproximativ 300.000 sunt bărbaţi şi peste 100.000 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne.
Acuzat de blasfemie, a fost condamnat de Sinedriu și omorât cu pietre, rugându-se în timpul morții pentru iertarea celor care îl ucideau. Potrivit tradiției, trupul său a fost așezat într-o peșteră de către Gamaliel.
Credincioșii obișnuiesc să aducă în casă o icoană a Sfântului Ștefan pentru sănătate și spor în gospodărie, iar persoanele certate sunt încurajate să se împace. În Muntenia, gospodinele pregătesc „Pâinicile lui Ștefan”, unse cu miere și oferite în amintirea martiriului său.