Scădere demografică semnificativă înregistrată în cinci comune din Buzău

Data:

În cinci comune din județul Buzău, fenomenul declinului demografic s-a accentuat în anul 2023, conform datelor preliminare furnizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS), unde nicio căsătorie nu a fost înregistrată. Situația este atribuită în principal migrației tinerilor către centrele urbane și obiceiului tot mai răspândit de a întreține relații de lungă durată fără formalități legale.

Printre comunele afectate se numără Balta Albă, Bozioru, Mărgăritești, Pardoși și Ziduri, unde căsătoriile au fost inexistente în anul precedent. În contrast, municipiul Buzău a înregistrat cel mai mare număr de căsătorii, respectiv 1137 de uniuni.

În comuna Pardoși, unde populația se ridică la doar câteva sute de locuitori, căsătoriile nu au mai fost oficiate de peste doi ani. Primarul Iulian Preda a subliniat încercările de a atrage tinerii în zonă prin proiecte de modernizare, însă a recunoscut că lipsa școlii și a altor facilități a dus la un declin total.

Specialiștii în resurse umane susțin că fenomenul este parte a unui declin general al comunităților rurale, cu tinerii migrând către orașe în căutarea locurilor de muncă și stabilității financiare. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Ionel Tociu, a explicat că localitățile cu populație îmbătrânită sau cu acces limitat către centrele urbane sunt cele mai afectate.

Pe lângă factorii financiari, reducerea numărului de căsătorii poate fi atribuită și schimbărilor în valori și mentalități, oamenii modernizând relațiile lor și având din ce în ce mai puține așteptări sociale în ceea ce privește căsătoria. Psihoterapeutul Simona Georgiana Neicu a adăugat că tinerii părăsesc mediul rural pentru a se realiza și a subliniat costurile ridicate de trai ca un alt motiv pentru plecarea lor.

În 2022, județul Buzău a înregistrat aproximativ 2700 de căsătorii, cu cele mai multe în municipiile Buzău și Râmnicu Sărat.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

În comuna Poboru a izbucnit un incendiu de vegetație uscată ce a afectat aproximativ 30 de hectare

În comuna Poboru, aproximativ 30 de hectare de vegetație...

Sunt peste 1.000 de urşi în Argeş

Moartea violentă a tinerei atacate de un urs în...