România riscă să rămână fără acces la medicamente esențiale, precum Paracetamolul și Metforminul

Data:

România riscă să rămână fără acces la medicamente esențiale, precum Paracetamolul și Metforminul, din cauza unor obstacole legislative și a reglementărilor de mediu impuse de Uniunea Europeană, care afectează producția de medicamente generice. Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că, fără intervenții rapide, aceste medicamente de bază, accesibile pentru tratamente comune, ar putea deveni inaccesibile pentru pacienți sau să dispară complet din farmacii.

Principalele cauze și efecte ale acestei crize potențiale includ:

  1. Directivele de mediu UE și taxele suplimentare: Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale impune noi taxe asupra fabricilor de medicamente. Aceste costuri cresc considerabil pentru producători, care nu au libertatea de a majora prețurile medicamentelor reglementate, cum este Metforminul, un tratament accesibil și larg folosit de pacienții cu diabet. APMGR consideră că acest cost suplimentar va face imposibilă menținerea unor medicamente la prețuri accesibile și va duce, în mod inevitabil, la retragerea lor de pe piață.
  2. Impactul asupra pacienților: Dacă nu se găsesc soluții, pacienții ar putea fi nevoiți să plătească mai mult pentru Paracetamol, deoarece este un medicament cu preț nereglementat. Pentru Metformin, însă, fiind reglementat, prețul nu poate fi crescut; astfel, riscă să fie retras de pe piață, lăsând pacienții cu diabet în căutarea unor alternative mai scumpe.
  3. Taxa clawback: Începând cu 2023, taxa clawback aplicată medicamentelor generice a crescut la 15%, afectând în special medicamentele cu prețuri mici, care devin nesustenabile din punct de vedere financiar pentru producători. Acest mecanism, care presupune returnarea unei părți din încasările realizate de producători către stat, a dus deja la retragerea a peste 2.000 de medicamente generice de pe piață între 2013 și 2020.
  4. Prețurile de referință scăzute: În România, prețul medicamentelor este stabilit în funcție de cele mai mici prețuri dintr-un grup de 12 state UE. Această metodă pune presiune pe producători să mențină prețuri scăzute, ceea ce devine greu de realizat în contextul noilor reglementări și taxe.

APMGR solicită măsuri urgente pentru a preveni dispariția a peste 700 de medicamente generice de pe piață, printre care multe cu prețuri mici și compensate. Fără sprijin și intervenții legislative, mulți pacienți vor pierde accesul la tratamentele de bază sau vor fi obligați să plătească mult mai mult, ceea ce ar putea duce la creșterea costurilor sistemului public de sănătate și afectarea stării de sănătate a populației.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ucraina cumpără două reactoare nucleare din Bulgaria pentru centrala de lângă România

Președintele Volodimir Zelensky a aprobat achiziționarea a două reactoare...

Tragedie în Macedonia de Nord: Cel puțin 51 de morți și 100 de răniți într-un incendiu

Un incendiu devastator a izbucnit în noaptea de sâmbătă...

Vremea se schimbă brusc: temperaturile scad cu peste 10 grade și revin ploile

După o zi de sâmbătă neobișnuit de caldă, duminică,...

Noile cărți de identitate aprind spiritele: Marcel Ciolacu, acuzat că folosește tema LGBTQ în scop electoral

Începând cu 15 martie, România va începe tipărirea primelor...