România, „examenul” prezidențial și clasa politică a repetenților

Data:

Alegerile prezidențiale sunt momentul în care fiecare român devine, măcar pentru o zi, profesor. Privește clasa de candidați, îi analizează, îi ascultă, îi judecă și, în final, le dă o notă decisivă, cu o simplă ștampilă. Un examen important, dar care se repetă la fiecare cinci ani cu aceleași emoții și, de prea multe ori, cu aceleași dezamăgiri.

Politica noastră seamănă izbitor cu o clasă de elevi pestriță. Avem, ce-i drept, câțiva olimpici – oameni pregătiți, competenți, dar care rareori ajung să fie apreciați. Avem și elevi isteți, cu un soi de carismă care îi ajută să se strecoare, dar care chiulesc fix de la lecțiile importante – cele despre responsabilitate și integritate. În fiecare generație există și „băiatul de bani gata”, sprijinit nu de performanță, ci de relațiile părinților sau de sistemul care îl menține în față, indiferent de cât de slab este.

Mai grav este că această clasă are și repetenți. Oameni care au eșuat în trecut, dar insistă să se prezinte din nou la examen, convinși că memoria colectivă e scurtă și că lozincile bine ticluite mai pot păcăli încă o dată electoratul.

Apoi, sunt cei cu probleme disciplinare grave – cei care au fraudat, au mințit, au abuzat sistemul și, paradoxal, vor acum să fie liderii săi.

Și, desigur, există și mediocrii, cei care nu ies în evidență nici prin inteligență, nici prin viziune, dar care speră că, dacă stau suficient de liniștiți, vor fi aleși din inerție.

Iar noi, alegătorii, suntem puși în fața aceleiași vechi dileme: dintre toți acești elevi, pe cine să numim șef de clasă? Pe cine alegem să ne reprezinte, să ia decizii în numele nostru, să poarte responsabilitatea viitorului nostru?

E un examen important, dar nu pentru ei – ci pentru noi!

La final, nu ei vor fi cei care primesc nota, ci România însăși.

Razvan Gabriel Mateescu
Razvan Gabriel Mateescu
Răzvan Gabriel Mateescu este un jurnalist cu o experiență de peste 30 de ani, care a activat în presă imediat după Revoluție. A trecut prin toate etapele formării în acest domeniu, de la paginator, tehnoredactor, secretar de redacție și până la reporter special și redactor. A lucrat la majoritatea cotidienelor centrale și a colaborat la numeroase publicații săptămânale și lunare bucureștene. În 2006 a obținut alături de soția sa, Dana Fodor Mateescu, premiul „Învingător pentru România” la Gala premiilor Ursus pentru Jurnalism, la categoria Promovarea valorilor românești. Începând cu anul 2008 fondează Artizanescu.ro (www.artizanescu.ro) - un proiect dedicat artei populare tradiționale românești.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar

Tribunalul București a decis să anuleze certificatul de revoluționar...

Zalujnîi: „Oficialii români mi-au cerut să tac despre dronele rusești căzute în România”

Fostul șef al armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, actualmente ambasador...

Lista persoanelor care au primit bani de la Peșchir (bogpr) pentru susținerea lui Georgescu

Așa cum anunțam deja de vineri, Bogdan Peşchir a...

Tensiuni în Marea Neagră: România și Bulgaria, îngrijorate de un posibil acord SUA-Rusia

Situația din Marea Neagră devine tot mai tensionată, iar...