Rămășițe uitate și respect pierdut: o poveste din cimitirul Herăstrău

Data:

Astăzi am mers la cimitir, la mormântul părinților mei, așa cum obișnuiesc să fac din când în când. Le-am aprins candele, am așezat o coroniță din brad și am stat câteva momente cu gândurile mele, vorbind parcă cu ei. Mormântul lor, ca multe altele din cimitirul Herăstrău, parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din București, este într-un spațiu înghesuit, alături de alte locuri de veci.

462573174 643065094926471 3788768953080765347 N

De data aceasta, însă, ceva mi-a atras atenția într-un mod de-a dreptul tulburător. Chiar pe mormântul părinților mei, am găsit rămășițe umane. Un cap femural și o bucată de bazin stăteau acolo, parcă uitate de lume. M-am uitat în jur, uimită și dezgustată.

Aceste oase erau acolo, vechi, înverzite, încărcate parcă de o povară a durerii. Mai încolo, printre cârpe, hârtii și o tablă de Timișoreana, imaginea devenea și mai tristă.

M-am gândit la viețile celor de care aparțineau aceste rămășițe. Cine au fost? Când au trăit? Oameni care au fost copiii, părinții sau frații cuiva. Cu siguranță, cândva, cineva i-a iubit. Și acum, stau aruncați, ignorați ca niște resturi inutile, într-un spațiu unde respectul față de morți ar trebui să fie primordial.

Cimitir

E un semn clar al nepăsării și ipocriziei care ne caracterizează uneori ca societate. Ne considerăm un popor de credincioși, dar nu ne respectăm nici măcar morții. Într-un astfel de context, nu e de mirare că tot mai mulți oameni aleg incinerarea în locul înhumării.

Mi-au răsunat în minte vorbele cuiva drag: „Nici mort nu intru în mormintele lor! Mai bine la cuptoare! E mai cușer și mai civilizat.” Și încep să îi dau dreptate. Când vezi astfel de imagini, ideea pare cu adevărat mai demnă și mai respectuoasă.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Protest în Senat: Angajații revoltați față de decizia lui Ilie Bolojan

Un protest fără precedent a avut loc în Senatul...

Senatul României face concedieri: 156 de angajați vor fi disponibilizați

Senatul României a decis reducerea numărului de posturi cu...

A murit Teoharie Coca-Cozma, comentatorul legendar al finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986

Teoharie Coca-Cozma, vocea memorabilă a radioului și televiziunii române,...

Cornel Oțelea, legenda handbalului românesc, a încetat din viață

Cornel Oțelea, considerat cel mai titrat handbalist din istoria...