La 1 mai 1927 se instalează prima centrală telefonică automată, de tip Rotary 7A1 în clădirea emblematică de pe bulevardul Dacia din Bucureşti, cu peste 3.000 de linii telefonice.
Clădirea a precedat construţia Palatului Telefoanelor – finalizată în 1933 – fiind construită în anul 1925 după planurile arhitectului Victor G. Ștephănescu în stil neoromânesc.
Centrala a fost amplasată la intersecţia dintre Bulevardul Dacia şi Strada M. Sterian.
Centrala a funcţionat până în 1984 – 1985, când a fost scoasă din funcţiune din cauza faptului că se crăpau izolaţiile de la fire.
Prima centrală telefonică automată a fost proiectată de inginerul Ion (Iancu) Constantinescu, care a fondat învăţământul de telecomunicaţii din România. Iancu a efectuat cercetări privind propagarea undelor magnetice, în contextul în care în 1877 se introduce telefonul în România.
Prima centrală manuală a fost inaugurată în 1901 în Palatul Poştelor din Calea Victoriei. Centrala manuală avea baterie centrală de tip Western Electric şi o capacitate de 3.000 de linii care trebuiau cuplate manual de către un operator.
Iancu Constantinescu este cel care în 1927 introduce prima centrală telefonică automată românească.
Centralele automate Rotary au fost apoi fabricate în prima întreprindere pentru terminale telefonice şi aparate de tip secretariat, numită Standard Electrica România.
https://adevarul.ro/stil-de-viata/stiinta/1-mai-1927-ziua-cand-romania-a-avut-prima-1532830.html