Prima centrală telefonică automată

Data:

La 1 mai 1927 se instalează prima centrală telefonică automată, de tip Rotary 7A1 în clădirea emblematică de pe bulevardul Dacia din Bucureşti, cu peste 3.000 de linii telefonice.

Image0

Clădirea a precedat construţia Palatului Telefoanelor –  finalizată în 1933 – fiind construită în anul 1925 după planurile arhitectului Victor G. Ștephănescu în stil neoromânesc.
Centrala a fost amplasată la intersecţia dintre Bulevardul Dacia şi Strada M. Sterian.

Centrala a funcţionat până în 1984 – 1985, când a fost scoasă din funcţiune din cauza faptului că se crăpau izolaţiile de la fire.

Prima centrală telefonică automată a fost proiectată de inginerul Ion (Iancu) Constantinescu, care a fondat învăţământul de telecomunicaţii din România. Iancu a efectuat cercetări privind propagarea undelor magnetice, în contextul în care în 1877 se introduce telefonul în România.
Prima centrală manuală a fost inaugurată în 1901 în Palatul Poştelor din Calea Victoriei. Centrala manuală avea baterie centrală de tip Western Electric şi o capacitate de 3.000 de linii care trebuiau cuplate manual de către un operator.
Iancu Constantinescu este cel care în 1927 introduce prima centrală telefonică automată românească.

Centralele automate Rotary au fost apoi fabricate în prima întreprindere pentru terminale telefonice şi aparate de tip secretariat, numită Standard Electrica România.

https://adevarul.ro/stil-de-viata/stiinta/1-mai-1927-ziua-cand-romania-a-avut-prima-1532830.html

Diana Ionescu
Diana Ionescu
Numele meu este Diana Ionescu și sunt o iubitoare a clădirilor vechi și a istoriei. Sunt pasionată de călătorii și ador să descopăr locuri noi și povești noi. Îmi place să mă plimb la pas ore întregi prin București și să fiu surprinsă de ceea ce are de oferit orașul din punct de vedere arhitectural; preferatele mele sunt plimbările nocturne - clădirile au un farmec aparte noaptea. Fotografia de arhitectură este preferata mea, iar pe profilul @buildingsofromania puteți descoperi diverse imobile de patrimoniu din București și din țară.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL