Posibilitatea ca Putin să folosească arme nucleare, tot mai crescută

Data:

Prolog:

Într-o analiză publicată pe profilul meu de Facebook pe 24 Ianuarie (link aici) afirmam categoric că va începe invazia din Ucraina si dădeam ca posibila data perioada 10-20 Februarie. Fac de la început precizarea ca sunt un fervent susținător al valorilor europene si pro-american convins. In plus, părerea mea despre Putin este că-i doar un dictator căruia Vestul i-a permis prea multe. Agresiunea lui Putin asupra lumii libere nu a început acum. A început încă din 2007 si a continuat fără opreliști.

Cine crede ca asistăm la o înfruntare Ucraina – Rusia, se înșală amarnic. Pe teritoriul Ucrainei se poarta un proxy war, intre Rusia si Statele Unite. Începând cu 2014, SUA a furnizat asistenta militara de aproximativ 5,4 miliarde de dolari + trei împrumuturi de 3  miliarde de dolari. Iar in ultimele 5 luni, de când planurile lui Putin de a invada Ucraina au devenit clare, eforturile SUA si ale Vestului s-au intensificat. Este absolut fără precedent nivelul de penetrare informativă a Kremlinului de către țările Echelon: nu doar că știu ceea ce plănuiește să facă Putin dar ii cunosc si starea generala: daca e nervos, daca a luat-o razna etc.

Spre finalul materialului voi emite si câteva ipoteze despre posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia, fie ele tactice sau strategice.

Dar sa revenim la conflict:

Ce a fost:

–          Forțele rusești au luptat dezorganizat, nu ca BTG (batalioane tactice multi-armă);

–          S-au separat in grupuri mici, lăsând mult in spate logistica. Astfel, ucrainienii au fost capabili sa execute lovituri chirurgicale, atacând camioanele cisterna aflate mult in spate si neprotejate corespunzător. Pe cale de consecință, un număr mare de vehicule de luptă rusești au rămas fără combustibil.

–          Toate acțiunile ucrainiene vădesc o profundă cunoaștere a mișcărilor adversarului: cel mai probabil, nivelul de intelligence furnizat de americani este uriaș. Știu unde si câți adversari sunt. Știu exact daca un anumit convoi are apărare anti-aeriana activă și/sau trupe la sol pentru protecție. Astfel au putut folosi fără mari probleme atacuri cu dronele, atacuri cu armele antitanc sau chiar artilerie. Ca si paranteza, amintiți-vă cazul generalului cecen care a murit la mai puțin de o oră de când a pus piciorul in Ucraina. În plus, aceleași drone TB2 au fost combătute de către ruși cu destulă ușurință în Siria.

–          Suspectez faptul ca trupele rusești au mari probleme in ceea ce privește navigația GPS. Probabil le-a fost tăiat accesul la sateliții GPS ai americanilor precum si la sistemul European, Galileo. Iar sistemul Glosnass fie este o gluma, fie este bruiat masiv.

–          Cu mici excepții, rusii au încercat sa nu provoace mari daune, pentru a nu ostiliza populația ucrainiana. Rezultatul este total pe dos.

Ce va fi:

–          Numeroase surse din intelligence-ul american afirma ca Putin este extrem de nervos. Putin, care era cunoscut ca fiind extrem de calm are numeroase accese de furie, vărsându-si nervii pe cei din anturajul sau. Aceleași surse au afirmat ca deși patern-ul comportamental al lui Putin s-a modificat, nu pare ca este dezechilibrat mental.

–          La acest moment, regimul Putin este băgat într-un colt, cea ce-l face extrem de periculos. Practic, nu mai are nimic de pierdut si va face gesturi disperate.

–          Cu niște masuri militare luate de Vest fără precedent si cu o serie de lovituri economice absolut devastatoare, Putin este in genunchi si Rusia pe care si-o dorește este de domeniul trecutului. Știe asta si nu va ceda fără lupta.

–          Miza se tot ridica: Putin a spus ca toți cei care vor sari in ajutorul Ucrainei vor plăti. Vestul continuă eforturile de întrajutorare (și bine face). Putin a ridicat nivelul de alerta al forțelor sale nucleare. In acest moment, intre decizia de lansare a unei rachete nucleare si lansarea ei efectiva vor trece doar 30 de minute, fiind nevoie de autorizarea a doar trei persoane: Putin si doi generali. Ce a făcut Vestul: a trimis si mai multe arme si-n plus, avioane din fostul bloc estic.

–          Va spune Putin, “Ok, e clar ca nu pot câștiga, ma retrag”? Categoric nu. Va lovi puternic si va încerca sa facă din Ucraina un exemplu. Abia acum începe măcelul. Va folosi tot ce-i mai puternic in arsenalul ei, gradual. Știe ca este posibil sa ajungă sa fie judecat ca si criminal de război, daca nu va fi lichidat de către camarila lui, in dulcele stil sovietic. Deci nu are nimic de pierdut. La toate aceste calcule strategice adăugați si elementul numit “narcisism” si obținem un rezultat… exploziv.

Așa cum spuneam, va folosi tot arsenalul său gradual:

–          Va face din asediul asupra Kiev-ului un episod extrem de sângeros. Nu se va feri de bombardarea zonelor rezidențiale cu rachete, bombe cu fragmentație si chiar termobarice. Ca o paranteza, acum Vestul este foarte indignat de folosirea armelor termobarice. Dar, când zone întregi din Siria erau literalmente spulberate de aceste arme teribile, nu a zis nimeni nimic.

–          Ordinul va fi clar: ucideți tot ce mișcă.

Va folosi arme nucleare?

–          Daca nu va avea rezultatul scontat, este posibil sa folosească arme nucleare tactice. Acestea sunt de putere mica si se pot folosi atunci când trupele tale sunt in apropiere. Este una din puținele opțiuni viabile atunci când ai de cucerit un oraș mare, înțesat de apărare. Nici un convoi nu are șanse sa treacă pe un bulevard flancat de blocuri, unde pot sta ascunși sute de omeni, înarmați cu arme anti-tanc, grenade si arme de asalt.

–          Ar putea chiar sa detoneze o bomba nucleara strategica (de putere mare) undeva într-o zona neutra. O posibilă alegere ar putea fi Marea Nordului. Va face aceasta mutare pentru a forța Vestul sa revină la masa negocierilor in termenii lui.

–          In finalul capitolului “nuclear” va reamintesc ce a spus Putin într-un documentar din 2018: “Dacă cineva decide să anihileze Rusia, avem dreptul legal de a răspunde. Da, va fi o catastrofa pentru umanitate si pentru planeta. Dar sunt cetățean al Rusiei si conducătorul ei. De ce avem nevoie de o lume in care Rusia nu exista?”

Factorul China

– Sunt analiști care afirmă: China nu vrea un conflict. Dar să vedem faptele.

– China a semnat cu Rusia un acord pentru 100 de milioane de tone de cărbune (20 de miliarde de dolari)

– China a anunțat că va cumpăra cantități uriașe de petrol de la Rusia, la prețul pieței.

– Acum câteva zile, un oficial chinez a criticat expansiunea NATO (tema preferată a lui Putin)

Este greu de ghicit ce va face China. Pe de o parte, nu prea și-ar dori un conflict extins, pentru că-i afectează capacitatea de comerț. Pe de altă parte, daca lumea liberă îl pune la punct pe Putin, asta înseamnă că ambițiile teritoriale ale Chinei sunt de domeniul istoriei. Ce a pățit Putin va păți și Xi Jinping când va mai emite pretenții asupra Taiwan-ului sau a altor zone din regiune.

Ca și concluzie: ne așteaptă momente dificile. Dar, dacă reușim să trecem peste acest moment, ne așteaptă o perioadă lungă de prosperitate. Niciodată forțele democratice nu au fost mai unite pentru o cauză nobilă În sfârșit, nu mai asistăm pasivi la derapajele unui dictator, chiar înarmat cu arme atomice.

 

Ultima oră: Școlile din Norvegia cer permisiunea părinților pentru administrarea pastilelor cu iod elevilor

 

 

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL