„Nunta partizanului cu moartea” – mărturia lui Nicolae Ciurică, în vârstă de 93 de ani, ultimul luptător anticomunist, în viață, din România

Jurnalistul și scriitorul Răzvan Gheorghe lansează o nouă carte despre existența armată anticomunistă din Munții Banatului și ai Mehedințiului.

„Nunta partizanului cu moartea” este mărturia lui Nicolae Ciurică, în vârstă de 93 de ani, ultimul luptător anticomunist, în viață, din România, fost deținut politic timp de 10 ani. Acesta va fi de față la prezentarea cărții și va împărtăși tuturor experiențele sale din perioada de rezistență.

Cartea documentează luptele partizanilor din Munții Banatului și Mehedințiului, în frunte cu colonelul Ion Uță. Această grupare este simbolul curajului într-o epocă de teroare politică și opresiune.

După lansările de la București, în vară, și Cluj-Napoca, în toamnă, ”Nunta” va fi lansată și la Caransebeș, duminică 22 decembrie, în pragul Crăciunului.

470149073 9162159837179291 2623652572126742613 N

Evenimentul capătă o rezonanță aparte, mai ales prin prezența unei figuri emblematice precum Nicolae Ciurică. Întâlnirea cu domnia sa este o șansă rară de a auzi mărturii directe despre rezistența anticomunistă. Astfel de istorisiri sunt fragmente autentice din istoria noastră națională.

„De fapt, aveam de-a face cu o simbolistică duală: alături de Timișoara și Reșița, Caransebeșul se număra printre orașele pe care partizanii lui Uță plănuiau să le elibereze de comunism în fatidica primăvară a lui ‘49, în urma unei ample insurecții, dacă situația externă s-ar fi dovedit favorabilă. Nu a fost să fie, colonelul pierind prin trădare, în apropierea satului Borlovenii Noi, în februarie 1949. În primul rând, cartea li se dedică Lor, partizanilor bănățeni și mehedințeni uciși în luptă cu trupele de Securitate și Miliție, la zidul execuțiilor sau la margini de drumuri, în șanțuri, cu un glonț în ceafă, sub pretextul așa-ziselor ”evadări de sub escortă”. Ei sunt adevărații eroi și martiri. Jertfa lor e apa bună de băut. Așadar, dacă sunteți din Caransebeș, din împrejurimi sau dacă puteți ajunge în oraș în ultima duminică de dinaintea Nașterii Domnului – 22 decembrie –, vă aștept la o lansare unică, având în vedere prezența domnului Nicolae Ciurică, care vă va relata istoriile trecutului recent. Istorii care nu se învață la școală. Privind în ochii celui din urmă partizan, privim, de fapt, în ochii Istoriei.”, a scris pe pagina sa de Facebook, Răzvan Gheorghe, autorul cărții.

Semnal Magazin

Ultimele evenimente