România se confruntă cu o preocupantă creștere a cazurilor de tuberculoză, iar din nefericire, județul Giurgiu se află printre zonele cu un număr semnificativ de cazuri de tuberculoză. Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de Mycobacterium Tuberculosis, un microb, și este una dintre cele mai răspândite boli infecțioase din întreaga lume, reprezentând astfel o problemă majoră de sănătate publică.
Un studiu recent arată că incidența tuberculozei este mai ridicată în special în zonele cu poluare foarte mare. Județele cu cea mai mare incidență sunt Dolj, Giurgiu, Brăila, Teleorman și Botoșani. Printre cei afectați se numără tot mai mulți copii. Tuberculoza este o boală transmisibilă care se poate transmite prin aer atunci când persoanele infectate cu forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer (picăturile Flügge).
Una din zece infecții latente progresează ulterior în boala activă. Dacă rămâne netratată, tuberculoza poate provoca decesul a peste 50% din persoanele afectate. Simptomele clasice ale tuberculozei active includ tuse cronică, sângerări nazale, expectorație de spută, febră, oboseală cronică, transpirație nocturnă și pierdere în greutate (de aceea, în trecut, TBC-ul era cunoscut sub numele de “boala consumării” datorită scăderii în greutate a persoanelor infectate).
Este important de menționat că diagnosticul și tratamentul tuberculozei sunt gratuite în România.