Fetiță de opt ani, moartă în chinuri, după ce părinții i-au refuzat insulina, convinși că rugăciunile sunt suficiente

Data:

Paisprezece membri ai unei secte religioase din Australia au fost găsiți vinovați pentru moartea lui Elizabeth Struhs, o fetiță de opt ani bolnavă de diabet, care a fost lipsită de tratamentul vital timp de aproape o săptămână. Copila a murit în chinuri cumplite în casa sa din Toowoomba, Queensland, în timp ce familia și adepții cultului „Sfinții” se rugau pentru o „vindecare divină”.

Printre condamnați se numără și părinții fetei, Jason și Kerrie Struhs, fratele ei și liderul sectei, Brendan Stevens, acuzați de omor prin neglijență. Judecătorul Martin Burns a subliniat că, deși Elizabeth era iubită de familia sa, aceasta a fost lăsată să moară din cauza credinței oarbe în intervenția divină. „I-a fost refuzat singurul lucru care i-ar fi putut salva viața”, a afirmat magistratul.

Ultimele zile de agonie

Elizabeth, o fetiță inteligentă și plină de viață, și-a petrecut ultimele zile în suferință extremă. Martorii acuzării au relatat cum, pe măsură ce starea sa se deteriora, devenise tot mai slăbită, abia mai putea vorbi și nu mai era capabilă să meargă. În loc să-i ofere ajutor medical, membrii cultului au continuat să se roage și să cânte, așteptând o intervenție divină. Această dramă s-a petrecut în 2022, dar abia acum vinovații au fost condamnați.

Nimeni nu a sunat la ambulanță, iar autoritățile au fost anunțate abia la 36 de ore după decesul fetei. Ancheta a scos la iveală detalii șocante despre această comunitate religioasă, formată din aproximativ 20 de persoane, provenite din trei familii, care refuză tratamentele medicale în favoarea rugăciunilor.

Neglijență repetată și radicalizare

Elizabeth fusese deja victima neglijenței părinților săi. În 2019, fusese internată în comă diabetică. Medicii au diagnosticat-o cu diabet de tip 1 și le-au explicat părinților că trebuie să primească zilnic injecții cu insulină pentru a supraviețui. Inițial, tatăl acceptase tratamentul, însă, după ce s-a alăturat cultului „Sfinții”, a cedat presiunii grupului și a decis să întrerupă administrarea insulinei.

În timpul procesului, Jason Struhs a mărturisit printre lacrimi că el și fiica sa ar fi luat împreună decizia de a renunța la insulină, fiind convins că aceasta va „învia” după moarte. Liderul sectei, Brendan Stevens, a susținut că procesul este o „persecuție religioasă” și că grupul său are dreptul să creadă exclusiv în puterea lui Dumnezeu.

Sentințe și reacții

Cultul „Sfinții”, desprins din Revival Centres International din Brisbane, rămâne o grupare extrem de închisă și puțin cunoscută, fondată de Stevens după ce a eșuat în încercarea de a deveni pastor. Comunitatea organizează slujbe săptămânale în casa acestuia și promovează renunțarea la intervenții medicale în favoarea rugăciunii.

Sentințele pentru membrii condamnați urmează să fie pronunțate luna viitoare, iar cazul a reaprins în Australia dezbaterea privind protecția copiilor în comunități religioase extremiste. Autoritățile analizează posibilitatea înăspririi legilor pentru a preveni alte tragedii similare.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Podul de la Nehoiu, vechi de 93 de ani, va fi dărâmat. Pericol pentru circulație.

Podul de la intrarea în orașul Nehoiu, județul Buzău,...

Piedone închide cinci fabrici de pâine din București

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit nereguli...

Candidatul la primărie care și-a incendiat casa și a înscenat un atac armat pentru voturi

Dănuț Resvanță, fost candidat UNPR la primăria comunei Tiha-Bârgăului...

Membrii BEC, amenințați după invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu

Membrii Biroului Electoral Central au fost amenințați pe rețelele...