Cine se află, totuși, în spatele lui Călin Georgescu? Mai mulți oameni de afaceri au început să depună plângeri penale, acuzând că au fost înșelați.

Data:

Independentul Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale, a raportat oficial zero cheltuieli în campania sa electorală, ceea ce a stârnit suspiciuni uriașe. Ancheta privind finanțarea campaniei sale ia amploare, după ce mai mulți oameni de afaceri au început să depună plângeri penale, acuzând că au fost înșelați.

Printre cei care susțin că au fost păcăliți se numără Ioan Niculae, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România. Acesta, care a recunoscut în trecut că a fost ofițer de Securitate, susține că a fost victima unei escrocherii și că banii săi ar fi fost folosiți pentru campania lui Georgescu.

O altă victimă a acestei presupuse fraude ar fi afaceristul Răzvan Leu, care declară că a plătit sume mari pentru diverse afaceri, dar că banii săi au ajuns, de fapt, în campania lui Georgescu.

Ancheta scoate la iveală o sumă impresionantă: aproape 2,2 milioane de lei (aproximativ 450.000 de euro), bani pe care o companie controlată de Ioan Niculae i-ar fi plătit în 2020 și 2021 către consultantul financiar Francisc Dokonal de la firma FVD Global House. Scopul inițial era obținerea unei linii de credit de 200 de milioane de euro prin emiterea de eurobonduri, însă fondurile ar fi fost redirecționate.

Francisc Ștefan Anton Dokonal neagă implicarea directă în finanțarea campaniei lui Georgescu, dar admite că a transferat o parte din banii lui Niculae către Ionel Rusen, un om de afaceri din Constanța și susținător declarat al candidatului. Suma virată se ridică la 144.000 de euro (aproximativ 735.000 de lei), investită ca aport de capital într-o asociere cu Rusen.

Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile verifică traseul banilor și posibilele infracțiuni de înșelăciune și finanțare ilegală a campaniei electorale.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Podul de la Nehoiu, vechi de 93 de ani, va fi dărâmat. Pericol pentru circulație.

Podul de la intrarea în orașul Nehoiu, județul Buzău,...

Piedone închide cinci fabrici de pâine din București

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit nereguli...

Candidatul la primărie care și-a incendiat casa și a înscenat un atac armat pentru voturi

Dănuț Resvanță, fost candidat UNPR la primăria comunei Tiha-Bârgăului...

Membrii BEC, amenințați după invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu

Membrii Biroului Electoral Central au fost amenințați pe rețelele...