Călin Georgescu, anchetat pentru înșelăciune într-o afacere cu metale prețioase

Data:

Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, este investigat de procurorii DIICOT pentru fraudă, fiind acuzat că ar fi emis ordine de plată false în valoare de peste un milion de euro. Omul de afaceri buzoian Răzvan Leu susține că a fost păcălit să investească această sumă într-o afacere cu metale prețioase în Dubai, fără a-și mai recupera banii.

Leu a transferat 1,1 milioane de euro în contul unei bănci din Londra, la solicitarea lui Georgescu și a unui apropiat al acestuia, Ion Negoescu, cu scopul de a obține o linie de credit de șase milioane de euro pentru dezvoltarea afacerii. Însă, după finalizarea transferului, finanțarea promisă nu a fost acordată, iar banii nu i-au fost returnați.

În încercarea de a-l liniști, Georgescu i-ar fi promis lui Leu că va recupera suma după ce va primi finanțare de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru campania prezidențială din 2024. De asemenea, ar fi emis un ordin de plată fals pentru a întârzia restituirea banilor.

Plângerea penală împotriva lui Georgescu a fost depusă la începutul anului 2025. În documentele prezentate procurorilor, Răzvan Leu detaliază cum a fost convins să participe la afacere și cum, în decursul a trei ani, a fost amânat în mod repetat prin promisiuni și medieri care nu au dus la recuperarea banilor.

Mai multe schimburi de mesaje publicate recent arată cum Georgescu îi transmitea în mod repetat afaceristului că plata va fi efectuată „în câteva zile” sau „mâine”, însă niciun transfer nu a avut loc. De asemenea, alte persoane implicate în afacere, printre care Ionel Rusen și Ion Negoescu, i-au promis la rândul lor că îi vor returna banii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Ancheta DIICOT vizează acum atât activitatea lui Călin Georgescu, cât și a celor care l-au ajutat să pună la cale această schemă financiară.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL