Există acele zile al căror sfârșit, deși inevitabil, nu vrei (sau nu poți?!) să-l accepți. Acele zile sunt zilele de Octombrie. Cum am mai zis: ce bine că trăiesc într-o lume în care există octombrie…
Într-un alt Octombrie, dintr-un alt oraș, ploua și e frig… Și eu coc cinnamon rolls…
Când în casă îți miroase a scorțișoară sau a portocale, te gândești inevitabil la frig, la ploaie mohorâtă sau la iarnă! Și mi se pare atât de ciudat când ies pe terasă și e cald și soare… (la mine în Spania, zic! Pentru cei care nu știu că locuiesc aici.) Aici nu-mi bate iarna la ferestre!
Fiecare cu Octombrie lui și cu ferestrele lui! Eu mă întorc în Octombrie meu și vă invit să faceți un exercițiu de imaginație cu mine:
„Îți imaginezi o dimineață răcoroasă, când aroma de scorțișoară începe să umple aerul. În fața ta, un platou de cinnamon rolls aburinde, proaspăt scoase din cuptor. Fiecare bucată pufoasă pare să danseze în propria spirală, ascunzând în straturile sale fine combinația perfectă de unt, zahăr brun și scorțișoară. Glazura dulce și cremoasă se scurge încet pe margini, topindu-se peste rulouri, formând acea crustă lipicioasă care promite fiecare mușcătură să fie un răsfăț dulce.”
Mai jos aveți rețeta pe care o folosesc eu atunci când am chef de cinnamon rolls. Sper să vă placă!
Aluat:
- 180 ml lapte cald (nu fierbinte)
- 2 lingurițe drojdie uscată
- 50 g zahăr
- 1 ou + 1 gălbenuș
- 55 g unt 82%, topit
- 1 linguriță extract de vanilie
- 360 g făină tip 000
- Un praf de sare
Umplutură:
- 110 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- 55 g unt 82%, la temperatura camerei
Glazură:
- 150 g cremă de brânză
- 3 lingurițe unt 82%
- 100 g zahăr pudră
- 1/2 linguriță esență de vanilie
1. Laptele cald se adaugă într-un vas, peste care se adaugă drojdia și zahărul. Se lasă 2 minute pentru activare. În continuare, se adaugă untul topit, oul, gălbenușul și esența de vanilie, apoi se mixează (cu mixer electric sau manual, folosind o spatulă). Se amestecă praful de sare cu făina și se adaugă peste compoziția din ouă.
2. Aluatul se frământă timp de 8 minute, folosind mixerul (viteză medie) sau manual. Dacă aluatul este prea lipicios (se lipește de bol), se mai adaugă 1-2 linguri de făină.
3. Se formează o minge din aluat și se transferă într-un vas uns cu puțin ulei, acoperit cu un prosop curat. Se lasă la crescut timp de o oră și jumătate.
4. Aluatul se întinde sub forma unei foi de mărimea unei coli A4. Peste aceasta, se întinde untul la temperatura camerei (pregătit pentru umplutură), iar apoi se presară amestecul de zahăr și scorțișoară.
5. Aluatul se rulează cât mai strâns și se taie cu ajutorul unui cuțit zimțat.
6. Rulourile obținute se așază într-un vas de copt (tapetat cu hârtie de copt sau uns cu unt) și se lasă încă 40 de minute să crească. După cele 40 de minute, se introduc direct în cuptorul preîncălzit la 180°C și se coc timp de 20-25 de minute.
Glazura: Se mixează toate ingredientele și se toarnă peste rulourile călduțe.