Apa de puț din Ilfov a devenit o sursă de infecție

Data:

Instalația de tratare a apelor uzate din Otopeni, județul Ilfov, se confruntă cu subdimensionarea sa în contextul construirii a mii de locuințe și blocuri în oraș, fără extinderea corespunzătoare a stației de epurare de către autoritățile locale. Această deficiență a condus la incapacitatea instalației de a gestiona volumul crescut de ape uzate, rezultând în deversarea acestora în Balta Pasărea de mai mulți ani, cu consecința contaminării pânzei freatice și a puțurilor de apă ale comunităților din Tunari și Ștefănești.

Recentul dezastru ecologic din comuna Tunari, situată în apropiere de București, a mobilizat sute de locuitori în proteste pe străzi, determinând intervenția Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu pentru efectuarea unor verificări specializate. Această acțiune a fost inițiată în contextul în care apa provenită din puțurile comunității a fost contaminată cu bacterii din cauza insuficienței capacității stației de epurare din Otopeni.

Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, a declarat că inspectorii din Ilfov au încercat timp de trei ani să remedieze situația, însă fără succes semnificativ, din cauza lipsei de cooperare din partea administrației locale din Otopeni, orașul sursă al poluării. În ciuda eforturilor repetate de control și a amenzilor aplicate, inclusiv o amendă în valoare de 60.000 de lei și o sesizare penală la Parchetul Otopeni, situația nu s-a îmbunătățit. Problemele persistă în Balta Pasărea, având ca sursă principală instalația de tratare a apelor uzate din Otopeni, care nu face față cerințelor actuale.

Expansiunea rapidă a zonei în ultimii ani, caracterizată prin construcția masivă de locuințe noi, a amplificat presiunea asupra infrastructurii existente de tratare a apelor uzate, care nu a fost extinsă corespunzător pentru a face față noilor cerințe. Lipsa unui sistem modern de gestionare a apelor uzate a determinat autoritățile locale din Tunari să recurgă la soluții provizorii, precum amplasarea de baloți pentru a împiedica răspândirea poluării. Cu toate acestea, mirosul înțepător persistă, afectând calitatea vieții locuitorilor. De asemenea, aceștia se confruntă cu fenomenul neplăcut al dejecțiilor plutitoare în Balta Pasărea și cu moartea peștilor.

„În prezent, instalația de tratare a apelor uzate din Otopeni este subdimensionată, lipsind atât volumul cât și capacitatea de diluție adecvată. Această problemă afectează nu doar Otopeniul, ci se extinde și în Tunari și chiar în Ștefănești. Din acest motiv, am decis să preluăm cazul la nivelul Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu“, a subliniat Andrei Corlan.

Reacția indignată a locuitorilor din Tunari reflectă nemulțumirea față de gestionarea deficitară a situației. Aceștia critică faptul că apele uzate trec pe lângă puțurile de adâncime, care furnizează apă potabilă comunității, și sunt dezamăgiți de lipsa acțiunilor concrete din partea autorităților locale, care au preferat soluții temporare în locul unei abordări sustenabile. Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române, a confirmat că apele uzate neepurate reprezintă principala sursă de poluare a Râului Pasărea.

Conform informațiilor oficiale, apele deversate în Balta Pasărea conțin streptococi fecali, E.coli și bacterii coliforme. Încă nu este clar dacă aceste organisme patogene au afectat pânza freatică și, implicit, puțurile de apă ale comunității, însă acest aspect urmează să fie stabilit în cadrul verificărilor ulterioare.

Experții avertizează că consumul apei contaminate cu streptococi fecali poate avea consecințe grave asupra sănătății, manifestate prin crampe abdominale severe, diaree și, în cazuri extreme, complicații care pot pune viața în pericol. De asemenea, bacteriile coliforme pot provoca tulburări gastrointestinale, precum greață, diaree și amețeli, reprezentând o amenințare serioasă pentru sănătatea publică.

În ciuda obligațiilor asumate la nivel european, în ceea ce privește epurarea apelor uzate, România se află în continuare în urma altor state, înregistrând un progres insuficient în implementarea acestor măsuri. Chiar dacă termenul-limită a fost depășit, iar municipalitățile erau obligate să asigure racordarea la utilități a tuturor așezărilor urbane cu peste 2.000 de locuitori până la sfârșitul anului 2018, procentul ridicat al localităților neracordate la stații de epurare indică încă o situație alarmantă.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Un accident rutier s-a produs sâmbătă între Buzău și Râmnicu Sărat

Un grav accident a avut loc sâmbătă pe DN2,...

Zeci de incendii de vegetație în Argeș

Numărul incendiilor de vegetație din Argeș rămâne ridicat. Au...

Culturile de porumb din Olt sunt afectate în proporție de 80%

Culturile de porumb din judeţul Olt au fost afectate...

Un nou drum va fi construit în Ilfov, cu legătură directă cu Autostrada Soarelui

Autoritățile din Ilfov au anunțat construcția unui nou drum...