La Muzeul Național Peleș din Sinaia, Ministerul Culturii a demarat o anchetă în urma unor suspiciuni de corupție și practici ilicite legate de vânzarea biletelor.
Verificările, efectuate de trei reprezentanți ai Ministerului Culturii, au avut loc pe 11 și 12 noiembrie 2024 și au inclus analiza actelor contabile din 2019 până în prezent, examinarea camerelor de supraveghere și verificarea POS-urilor. Au fost audiați angajați de la casierie și recepție, precum și șefi de compartimente. Pentru a elimina suspiciunile, se plănuiește instalarea unui sistem electronic de acces cu turnicheți și ticketing, similar marilor muzee din Europa.
Dezvăluirile inițiale au fost făcute de turiști și au scos la iveală trei metode principale de fraudare:
- Revânzarea biletelor: Biletele destinate studenților erau vândute la preț întreg turiștilor, diferența de preț fiind păstrată de către angajați.
- Reutilizarea biletelor: Biletele colectate de la grupuri mari de turiști erau păstrate și revândute altor grupuri, întrucât biletele nu erau monitorizate electronic.
- Plăți informale pentru acces extins: Turiștii plăteau la casierie pentru vizitarea parterului, dar erau ghidați să ofere „diferența” angajaților din muzeu pentru a accesa și etajele superioare, fără a mai trece pe la casierie.
Un turist, care a povestit experiența sa pe rețelele de socializare, a descris dificultățile întâmpinate în accesarea muzeului: plata era acceptată doar în numerar, iar ATM-urile de la castel nu funcționau, obligându-l să meargă în centrul orașului pentru a retrage bani. Tot el a menționat că, la achiziționarea unei taxe foto, nu a primit bilet sau bon, iar la intrarea în etajul superior, angajații i-au cerut biletul inițial, sugerând că ar avea nevoie de el pentru „evidența numărului de vizitatori,” indicând o posibilă revânzare.
Datele de pe site-ul ANAF arată că veniturile din vânzarea biletelor la Muzeul Peleș aproape s-au triplat din 2021 până în 2023, cu toate că tarifele și numărul de vizitatori au rămas relativ constante. Această creștere a venitului a coincis cu introducerea opțiunii de achiziție online a biletelor din vara lui 2022, fapt ce a adus și mai multe plângeri din partea turiștilor, care reclamă lipsa posibilității de a achiziționa bilete altfel decât în numerar.
Ministerul Culturii va continua ancheta, iar implementarea unui sistem electronic de acces este menită să elimine fraudele, asigurând un control strict asupra biletelor și accesului în muzeu.