Amenzi de până la 1.320 lei pentru bicicliști și utilizatorii de trotinete care refuză testarea antidrog sau antialcool

Data:

Începând cu 9 iulie 2025, bicicliștii și conducătorii de trotinete electrice care refuză testarea privind consumul de alcool sau substanțe psihoactive vor putea primi amenzi de până la 1.320 lei, conform noilor reglementări ale Codului Rutier introduse prin OUG 84/2024.

Ce prevede noua legislație?

  • Obligativitatea de a se supune controalelor efectuate de polițiști, inclusiv testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive.
  • Refuzul de a fi testat este sancționat cu amenzi încadrate în clasa a III-a (6-8 puncte amendă, adică 990-1.320 lei).

Aceste sancțiuni nu sunt complet noi; conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise era deja interzisă. Modificările clarifică acum sancțiunile pentru sustragerea de la testare.

Extinderea atribuțiilor polițiștilor locali

Polițiștii locali pot aplica amenzi utilizatorilor de biciclete și trotinete electrice care nu respectă regulile de circulație, consolidând astfel măsurile pentru siguranța rutieră.

Impact și scop

Noua legislație urmărește prevenirea riscurilor asociate comportamentului iresponsabil în trafic, încurajând o mai mare responsabilitate în utilizarea vehiculelor ușoare. Valoarea punctului de amendă rămâne plafonată la 165 de lei până la sfârșitul anului.

Astfel, utilizatorii de trotinete și biciclete sunt sfătuiți să respecte legislația rutieră pentru a evita sancțiunile și pentru a contribui la siguranța tuturor participanților la trafic.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL