Albania interzice TikTok timp de un an, după uciderea unui adolescent

Data:

Guvernul albanez a anunțat o interdicție de un an pentru TikTok, în urma unui incident tragic care a dus la moartea unui adolescent de 14 ani luna trecută. Decizia, prezentată de premierul Edi Rama, are scopul de a combate influența negativă a rețelelor sociale asupra tinerilor și de a crește siguranța în școli, informează Reuters.

„Timp de un an, îl vom închide complet pentru toată lumea. Nu va exista TikTok în Albania”, a declarat premierul, după o întâlnire cu părinți și profesori. Interdicția va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Incidentul, care a avut loc în noiembrie, a implicat doi elevi, iar presa locală a raportat că uciderea a fost precedată de certuri pe rețelele de socializare. Mai mult, pe TikTok au fost încărcate ulterior videoclipuri în care minori susțineau actul violent.

Premierul Rama a criticat dur rețelele sociale, în special TikTok, pentru rolul lor în alimentarea violenței în rândul tinerilor. „Problema de astăzi nu sunt copiii noștri, problema de astăzi suntem noi, problema de astăzi este societatea noastră, problema de astăzi este TikTok și toți ceilalți care ne iau copiii ostatici”, a spus Rama.

Albania se alătură altor țări europene, precum Franța, Germania și Belgia, care au implementat restricții asupra utilizării rețelelor sociale de către copii. În noiembrie, Australia a adoptat una dintre cele mai stricte reglementări din lume, interzicând complet accesul copiilor sub 16 ani la rețelele sociale.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL