35 de ani de la doborârea avionului YR-BMJ, o crimă rămasă neelucidată

Fostul pilot Dumitru Oprișiu a publicat astăzi un text despre doborârea, în Decembrie 1989, a avionului YR-BMJ.

Sunt zile când numai durerea este liniștitoare. Frica trăiește, iar ura îți dă putere. Da, ura ne dă putere să nu uităm crima de acum 35 de ani. Pentru că astăzi se împlinesc 35 de ani (28 dec. 1989) de când niște criminali au dat un ordin criminal și au omorât 7 oameni nevinovați. 6 foști colegi, echipajul cursei Tarom cu destinația Belgrad, plus un ziarist, au fost asasinați cu sânge rece, doborâți în pădurea Mălinoasa, de lângă localitatea Vișina, la 50 km de București. Iar criminalii trăiesc în confort. Totul este încă ținut ascuns. 35 de ani!!!
Mihai Moldoveanu – pilot instructor.
Ioan Chifor – pilot comandant.
Valter Jurcovan – copilot.
Gelu Cristea – mecanic de bord.
Elena Mărchidan – însoțitoare de bord.
Petre Bănică – însoțitor de bord.
Au murit osândiți pe nedrept de către aceștia. Și încă rămân osândiți de neaflarea adevărului. Pe când criminalii sunt osândiți, doar de păcatul și nedreptatea ce le-au făcut-o. Fiecare cu osânda sa. Dar de noi, cei care i-am cunoscut și am petrecut zeci de ore alături de ei, acolo sus, nu veți scăpa de mustrarea noastră. Din păcate, doar atât putem face. Căci zilele trec, liniștea se-asterne, dar cuțitul se-nvârte în rană.

Yr Bmj
Foto: YR-BMJ, avionul doborât la Vișina

Publicăm, pe scurt, povestea acestei tragedii:


Pe 28 decembrie 1989, în apropierea comunei Vișina (județul Dâmbovița), șapte oameni – șase români și un englez, fotograful britanic Ian Parry, mureau într-un accident aviatic, fiind printre ultimele victime ale evenimentelor din acel an. Colegii jurnalistului britanic de la *Sunday Times* au creat o bursă care poartă numele lui.

Mai precis, cei șase români erau membri ai echipajului cursei București – Belgrad, care a decolat pe 28 decembrie, la ora 11:06, de pe Aeroportul Otopeni, iar britanicul Ian Parry de la *Sunday Times* a fost unicul pasager al cursei respective. Misterul asupra a ceea ce purta cu el, de fapt, tânărul jurnalist – pentru a se comanda doborârea avionului – nu a fost descoperit public nici până azi.

Membrii echipajului au fost: Instructor comandant pilot Mihai Moldoveanu, pilot comandant Ioan Chifor, copilot Valter Jurcovan, mecanic Gelu Cristea și însoțitorii de bord Petre Bănică și Elena Mărchidan.

Avionul a primit autorizarea să se ridice de la sol, pe motive umanitare, deși în acel moment era în vigoare o interdicție de zbor pentru toate aeronavele. S-a spus că avionul trebuia să ajungă la Belgrad pentru a aduce sânge și medicamente. Foarte ciudat, de vreme ce, în 2006, sub semnătura unui procuror militar, Parchetul a informat familiile victimelor că avionul fusese închiriat chiar de Parry.

De-a lungul timpului, familia britanic a spus că noi detalii despre privind moartea acestuia, pentru că au foarte multe semne de întrebare cu privire la faptul dacă accidentul care l-a ucis pe Ian Parry a fost cu adevărat un accident sau dacă avionul a fost doborât la ordinul guvernului.

Ian Parry In Paris 1989
Ian Parry in Paris 1989
Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Citește și:

Ceaușescul din lift

Când eram mică, în școala primară, trăiam într-o lume fabuloasă, colorată în nuanțe care încă nu s-au inventat, mobilată cu personaje de basm, jucării, plante uriașe care mă apărau de rău, oameni cumsecade care-mi...

Teologii și credincioșii erau erau „botezaţi” de comuniști prin afundarea în hârdăul cu fecale

„Torturile erau bine dozate şi încetau în momentul în care deţinutul era pe punctul de a muri. Ele erau variate: bătaie, înfometare, obligaţia de a sta într-o poziţie fixă 17 ore pe zi –...

Decrețelul

„Acu i-a găsit p-ăștia să toarne plozi? Ea e trecută dă patrujcinci dă ani, iar el are ficatu țăndări. Mâine-poimâine îi caută țoale de înmormântare! Hăhă!” „E decrețel, bă. Noroc cu tovarășu Ceaușăscu, și decretu ăla,...

Bătută crunt, pentru că m-am trezit noaptea să beau apă

Bătaia la grădiniță nu a fost inventată acum, în anii ăștia. Cred că aveam cinci ani când s-a întâmplat povestea asta. Era vremea când nu făceam diferența între unele cuvinte asemănătoare și le confundam adesea...

Fostul ministru Aurelian Pană, licențiat la Sorbona, pus în genunchi de comuniști și lovit cu picioarele în cap

Condamnat de comunişti pentru că a adus soia în România În urmă cu mai mulți ani, am realizat la Muzeul Național al Agriculturii de la Slobozia, un reportaj pentru ziarul Adevărul. M-au impresionat poveștile tuturor...

Latest articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!