Fostul pilot Dumitru Oprișiu a publicat astăzi un text despre doborârea, în Decembrie 1989, a avionului YR-BMJ.
“Sunt zile când numai durerea este liniștitoare. Frica trăiește, iar ura îți dă putere. Da, ura ne dă putere să nu uităm crima de acum 35 de ani. Pentru că astăzi se împlinesc 35 de ani (28 dec. 1989) de când niște criminali au dat un ordin criminal și au omorât 7 oameni nevinovați. 6 foști colegi, echipajul cursei Tarom cu destinația Belgrad, plus un ziarist, au fost asasinați cu sânge rece, doborâți în pădurea Mălinoasa, de lângă localitatea Vișina, la 50 km de București. Iar criminalii trăiesc în confort. Totul este încă ținut ascuns. 35 de ani!!!
Mihai Moldoveanu – pilot instructor.
Ioan Chifor – pilot comandant.
Valter Jurcovan – copilot.
Gelu Cristea – mecanic de bord.
Elena Mărchidan – însoțitoare de bord.
Petre Bănică – însoțitor de bord.
Au murit osândiți pe nedrept de către aceștia. Și încă rămân osândiți de neaflarea adevărului. Pe când criminalii sunt osândiți, doar de păcatul și nedreptatea ce le-au făcut-o. Fiecare cu osânda sa. Dar de noi, cei care i-am cunoscut și am petrecut zeci de ore alături de ei, acolo sus, nu veți scăpa de mustrarea noastră. Din păcate, doar atât putem face. Căci zilele trec, liniștea se-asterne, dar cuțitul se-nvârte în rană.“
Publicăm, pe scurt, povestea acestei tragedii:
Pe 28 decembrie 1989, în apropierea comunei Vișina (județul Dâmbovița), șapte oameni – șase români și un englez, fotograful britanic Ian Parry, mureau într-un accident aviatic, fiind printre ultimele victime ale evenimentelor din acel an. Colegii jurnalistului britanic de la *Sunday Times* au creat o bursă care poartă numele lui.
Mai precis, cei șase români erau membri ai echipajului cursei București – Belgrad, care a decolat pe 28 decembrie, la ora 11:06, de pe Aeroportul Otopeni, iar britanicul Ian Parry de la *Sunday Times* a fost unicul pasager al cursei respective. Misterul asupra a ceea ce purta cu el, de fapt, tânărul jurnalist – pentru a se comanda doborârea avionului – nu a fost descoperit public nici până azi.
Membrii echipajului au fost: Instructor comandant pilot Mihai Moldoveanu, pilot comandant Ioan Chifor, copilot Valter Jurcovan, mecanic Gelu Cristea și însoțitorii de bord Petre Bănică și Elena Mărchidan.
Avionul a primit autorizarea să se ridice de la sol, pe motive umanitare, deși în acel moment era în vigoare o interdicție de zbor pentru toate aeronavele. S-a spus că avionul trebuia să ajungă la Belgrad pentru a aduce sânge și medicamente. Foarte ciudat, de vreme ce, în 2006, sub semnătura unui procuror militar, Parchetul a informat familiile victimelor că avionul fusese închiriat chiar de Parry.
De-a lungul timpului, familia britanic a spus că noi detalii despre privind moartea acestuia, pentru că au foarte multe semne de întrebare cu privire la faptul dacă accidentul care l-a ucis pe Ian Parry a fost cu adevărat un accident sau dacă avionul a fost doborât la ordinul guvernului.