16 persoane reținute într-un dosar care vizează o grupare infracțională specializată în falsificarea documentelor și vânzarea frauduloasă a terenurilor din București și Ilfov

Data:

O amplă operațiune a polițiștilor și procurorilor DIICOT a dus la reținerea a 16 persoane și plasarea sub control judiciar a altor 10 într-un dosar complex care vizează o grupare infracțională specializată în falsificarea documentelor și vânzarea frauduloasă a terenurilor din București și Ilfov.

Gruparea, formată inițial din patru persoane în toamna anului 2021 și extinsă ulterior la 32 de membri, este acuzată de obținerea frauduloasă a unor beneficii patrimoniale semnificative, inclusiv imobile evaluate la peste 13,7 milioane de euro și sume importante în conturi bancare.

Potrivit Poliției Române, suspecții sunt cercetați pentru o gamă largă de infracțiuni, incluzând:

  • Constituirea unui grup infracțional organizat,
  • Fals în înscrisuri oficiale și sub semnătură privată,
  • Uz de fals, spălare de bani și înșelăciune,
  • Acces ilegal la sisteme informatice și falsificarea de instrumente de plată.

În urma celor 47 de percheziții domiciliare desfășurate pe 10 decembrie în București și județele Cluj, Satu- Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș, autoritățile au confiscat:

  • Laptopuri, telefoane și alte dispozitive electronice,
  • Documente falsificate, inclusiv contracte și acte de proprietate,
  • Ștampile aparținând unor instituții publice și private,
  • Sume considerabile în lei și euro.

Modul de operare al grupării

Membrii grupului ar fi falsificat documente pentru a obține ilegal calități în cadrul mai multor societăți comerciale, inclusiv ale unor companii cu acționariat străin care nu desfășurau activitate comercială. Cu ajutorul acestor documente, gruparea ar fi indus în eroare reprezentanți ai societăților comerciale și instituțiilor publice, facilitând astfel vânzarea frauduloasă a terenurilor strategice din București și Ilfov.

Printre bunurile implicate se numără:

  • Terenuri evaluate la aproximativ 13,7 milioane de euro,
  • Un teren aflat în proprietatea statului, evaluat la 469.300 de euro,
  • Peste 60.000 de euro și 1,8 milioane de dolari din conturile unor companii.

Măsuri judiciare

Suspecții reținuți pentru 24 de ore au fost prezentați Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ancheta continuă pentru stabilirea întregii dimensiuni a prejudiciului și identificarea tuturor celor implicați.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL