12 aprilie – Ziua Mondială a Zborului Omului în Cosmos: Pionierul Iuri Gagarin și începuturile cuceririi spațiului

Data:

În fiecare an, pe 12 aprilie, este celebrată Ziua Mondială a Zborului Omului în Cosmos, o aniversare instituită inițial în 1969 de Federaţia Internaţională de Aeronautică și proclamată oficial de ONU în 2011, prin Rezoluția 65/271. Această dată marchează un moment de cotitură în istoria umanității: primul zbor spațial efectuat de un om – cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, la bordul navei Vostok 1, în 1961.

Iuri Gagarin – primul om în spațiu

Pe 12 aprilie 1961, tânărul locotenent major Iuri Gagarin, în vârstă de doar 27 de ani, devenea primul om care a orbitat Pământul. Misiunea sa a durat 108 minute, la o altitudine ce a variat între 175 și 380 de kilometri. În timpul zborului, Gagarin a efectuat și prima transmisiune televizată din spațiu. La revenirea în atmosferă, a fost la un pas de tragedie, însă a reușit să se catapulteze și să aterizeze cu bine cu ajutorul parașutei, în apropiere de orașul Saratov.

Deși a fost parașutat separat de capsulă – fapt recunoscut oficial abia un deceniu mai târziu – performanța i-a fost totuși validată de Federația Aeronautică Internațională. Gagarin a devenit imediat o legendă și un simbol al puterii tehnologice sovietice, fiind trimis într-un tur global de promovare, din Cuba până în Marea Britanie.

De la Sputnik la Gagarin – începuturile cursei spațiale

Primul pas în această direcție fusese făcut în 1957, când URSS lansa satelitul Sputnik 1, eveniment care a declanșat Cursa Spațială între sovietici și americani. În anii următori, URSS a înregistrat mai multe premiere:

  • 1957: Laika, prima ființă vie pe orbită;
  • 1959: sonda Luna 1 survolează Luna, Luna 2 se prăbușește controlat pe suprafața ei, iar Luna 3 fotografiază fața nevăzută a satelitului natural al Pământului;
  • 1960: câinii Belka și Strelka se întorc teferi de pe orbită.

Toate aceste reușite au culminat cu trimiterea lui Gagarin în spațiu, o misiune considerată atunci extrem de riscantă și secretă.

Cine a fost Iuri Gagarin?

Iuri Alexeevici Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934, într-o familie modestă din satul Klușino. A fost martor la ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, când satul său a fost ocupat de naziști, iar doi dintre frații săi mai mari au fost deportați. Pasionat de aviație, Gagarin a urmat școala de piloți de la Orenburg, a intrat în forțele aeriene sovietice și, în 1960, a fost selectat pentru programul spațial. A fost considerat cel mai potrivit candidat pentru prima misiune, datorită calităților sale fizice, psihice și tehnice.

Vostok 1 – o misiune de pionierat

Capsula Vostok 3KA, care l-a purtat pe Gagarin, era formată din două module: o capsulă sferică pentru pilot și un modul de serviciu cu echipamente și motoare. Zborul a fost controlat automat, dar Gagarin putea interveni în caz de urgență. În ciuda unor probleme apărute la reintrarea în atmosferă, Gagarin a reușit să se salveze și a devenit erou național.

O moștenire care dăinuie

Ziua de 12 aprilie a rămas un simbol al curajului, al spiritului de explorare și al puterii tehnologice. În 2013, în semn de omagiu, la Observatorul Regal din Greenwich a fost dezvelită o statuie a lui Iuri Gagarin. Dincolo de rivalitatea Est-Vest, Gagarin rămâne una dintre cele mai respectate figuri din istoria explorării spațiale, un om care a dus omenirea, pentru prima oară, dincolo de granițele Pământului.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Claudiu Teohari (Teo) va fi din nou gazda Galei Premiilor Gopo. Ce personalități sunt așteptate pe covorul roșu

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei...

Cele mai premiate filme ale anului, în premieră la TIFF.24

Filme premiate sau selecționate în cele mai importante festivaluri...

Casa lui Dinu Lipatti, monument istoric în pericol: statul nu are bani să o salveze

Unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din București,...

O nouă școală se construiește în Pantelimon: Investiție de peste 43 de milioane de lei pentru educația viitorului

Primăria Pantelimon face un pas important pentru viitorul educației...

O pană de curent majoră afectează Spania, Portugalia, Andorra și alte regiuni europene. Se suspectează un atac cibernetic

UPDATE ora 19.50: Perturbările în rețeaua electrică europeană cauzate...

Un tânăr apropiat de AUR a încercat să recruteze neonaziști din gruparea extremistă „Unitatea 731”

În urma unei investigații despre gruparea neonazistă „Unitatea 731”,...

Crimă în Oradea. O femeie a fost aruncată în fața trenului

O crimă șocantă a avut loc în noaptea de...

Semnal Magazin
SEMNAL

Imagini revoltătoare la Agnita: vaci legate de o mașină și târâte pe stradă. Poliția a deschis o anchetă

Scene șocante au fost surprinse recent în Agnita, județul...

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...