World Vision și PepsiCo au colaborat pentru a construi un solar și a amenaja o livadă la un liceu din județul Ialomița

Data:

Agricultura reprezintă un domeniu de perspectivă pentru România. Într-o eră tot mai conștientă de importanța alimentației pentru sănătate și de necesitatea menținerii unui echilibru durabil între om și mediu, România, având un potențial semnificativ în agricultura ecologică, poate juca un rol crucial în economia viitorului.

Cu toate acestea, situația învățământului profesional și tehnic agricol în țară contrastă puternic cu importanța pe care o poate avea agricultura bazată pe cunoaștere în viitorul economic al României. În 2020, doar 57 de licee tehnologice din România erau predominant agricole, restul liceelor cu profil profesional și tehnic având o pondere neglijabilă în specializările agricole, conform datelor din Raportul „Cum revitalizăm învățământul profesional și tehnic”, realizat de Consorțiul „Creștem prin Educație Agricolă”. În fiecare an, aceste 57 de licee se confruntă cu decizii privind reducerea claselor dedicate agriculturii, punând astfel sub semnul întrebării existența acestor unități de învățământ cu o importanță vitală pentru tineri și comunitate.

Numărul elevilor înscriși în specializări agricole a înregistrat o scădere în ultimii ani, doar 4% dintre elevii din învățământul profesional și tehnic fiind înscriși în astfel de programe, conform aceluiași studiu. Majoritatea liceelor agricole au subliniat necesitatea unor investiții semnificative pentru achiziționarea de utilaje agricole moderne, renovarea sau construcția de facilități în cadrul unităților școlare și modernizarea fermelor didactice.

În acest context, World Vision România și Fundația PepsiCo au colaborat pentru a revitaliza complet grădinile Liceului Tehnologic Urziceni, o instituție crucială în formarea de forță de muncă calificată pentru sectorul agricol, tehnic și de mediu din județul Ialomița, fiind singura instituție de acest tip în zonă. Prin implicarea a 38 de voluntari din cadrul PepsiCo, proiectul a inclus construirea unui solar complet echipat, înlocuirea acoperișului solarului existent și plantarea unei livezi cu 100 de copaci în curtea școlii. În plus, spațiul exterior al livezii a fost transformat într-un loc de învățare și dezvoltare personală, sigur și prietenos, echipat cu bănci și mese vopsite, pentru a încuraja activitățile în aer liber atât ale elevilor, cât și ale profesorilor.

Această inițiativă face parte dintr-o serie de proiecte destinate sprijinirii educației și dezvoltării comunitare, rezultate din parteneriatul solid dintre Fundația World Vision România și Fundația PepsiCo.

Aceasta nu este decât una dintre acțiunile prin care cele două fundații și-au propus să îmbunătățească experiența educațională a elevilor de la Liceul Tehnologic Urziceni, specializarea agricultură, și să crească numărul de elevi, inclusiv de fete, care optează pentru această formă de învățământ.

Proiectul de reamenajare de la Urziceni este al doilea proiect de voluntariat dezvoltat de Fundația PepsiCo și World Vision România în colaborare. Anul trecut, cele două fundații au reabilitat complet o grădiniță în comuna Adâncata, tot în județul Ialomița, cu sprijinul angajaților PepsiCo România și al unui grup de adolescenți din Fierbinți.

De asemenea, Fundația PepsiCo și-a continuat parteneriatul de trei ani cu World Vision România, contribuind cu 150.000 de dolari pentru susținerea nevoilor educaționale, sociale și de formare profesională a 90 de elevi din județele Ilfov și Ialomița prin programul „Vreau în clasa a 9-a”. Din 2021, Fundația PepsiCo a alocat peste 750.000 de dolari pentru sprijinirea proiectelor World Vision România.

Începând din 2008, Fundația World Vision desfășoară programul „Vreau în clasa a 9-a”, care oferă suport educațional pentru peste 1000 de elevi din mediul rural al României, facilitându-le continuarea studiilor liceale și dezvoltarea personală. Scopul programului este de a sprijini elevii din mediul rural în adaptarea și integrarea lor în mediul liceal și de a le maximiza succesul pe traiectoria lor educațională și profesională viitoare.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Un accident rutier s-a produs sâmbătă între Buzău și Râmnicu Sărat

Un grav accident a avut loc sâmbătă pe DN2,...

Zeci de incendii de vegetație în Argeș

Numărul incendiilor de vegetație din Argeș rămâne ridicat. Au...

Culturile de porumb din Olt sunt afectate în proporție de 80%

Culturile de porumb din judeţul Olt au fost afectate...

Un nou drum va fi construit în Ilfov, cu legătură directă cu Autostrada Soarelui

Autoritățile din Ilfov au anunțat construcția unui nou drum...