Victorie! NU se mai face a doua groapă de gunoi la Vidra!

Cele mai citite

Așa cum anunțam încă din luna Mai în acest articol (Ilfovenii nu vor o nouă groapă de gunoi în județ), CJ Ilfov își propusese să înființeze o nouă groapă de gunoi la Vidra, botezată pompos „Centru de management integrat al deșeurilor (CMID)”. Anunțam atunci demararea unui parteneriat cu Asociația Grup de Acțiune Locala Berceni pentru stoparea acestui proiect monstruos. Mii și mii de oameni au semnat petiția „Fără o nouă groapă de gunoi în Vidra!”. 

Azi, CJ Ilfov a anulat infama hotărâre 118/2023, la finalul acestei campaniei lansate în luna Mai și după presiuni intense din partea societății civile precum și a altor factori politici și administrativi din județ (primarul comunei Vidra, Tudor Marian, Prefectura judetului Ilfov, consilierul județean USR Gabriel Cărbunaru si alții).

Am solicitat câteva declarații celor implicați în stoparea acestui demers. Astfel, Tudor Marian, primarul comunei Vidra ne-a declarat:

Primar Vidra Tudor Marian

Sunt foarte bucuros si extrem de emoționat pentru aceasta reușită a noastră, a întregii comunități. Mulțumesc consilierilor județeni pentru sprijinul pe care mi l-au acordat în stoparea acestui proiect care ar fi afectat grav comunitatea noastră. În plus, îi asigur pe cetățenii comunei că voi face, întotdeauna, tot ceea ce este omenește posibil pentru Vidra.

Vasile Diaconu (Asociația Grup de Acțiune Locala Berceni):

Vasile Diaconu Gal Berceni 2

De 20 ani comunitatea locală suferă din cauza actualei gropi de gunoi. Iar CJ Ilfov a considerat că ar fi potrivit să construiască tot aici încă o groapă de gunoi… Disperarea i-a unit pe localnicii din Berceni-Vidra în cel mai mare Proces Colectiv deschis vreodată împotriva unui act al autorităților județene! 655 de localnici au atacat Hotărârea nr. 118 la 15 tribunale din toată țara.
Comunitatea locală a învins pentru că s-a unit și a contestat legal decizia politicienilor!

Consilierul județean USR Gabriel Cărbunaru:

Gabi Carbunaru Cj Ilfov Usr

Proiectul Centrului de Management al Deșeurilor (CMID) Ilfov – devenit mai recent CMID București-Ilfov, cuprinzând de data asta și un Depozit – s-a împiedicat a treia oară în decurs de trei ani. Autoritatea locală CJ Ilfov nu a învățat din vechile erori – în special pe latura comunicării publice, a transparenței – și a încercat pe repede-înainte să demareze acțiunile premergătoare dobândirii unui teren în proximitatea actualului depozit Vidra fără consultarea prealabilă a cetățenilor din zonă, ba chiar fără consultarea prealabilă a propriilor primari sau consilieri din localitățile adiacente proiectului – aceștia devenind mai nou chiar oponenți formali ai proiectului (consiliile locale Vidra, Berceni, Jilava votând un document comun de poziție) – evident, asta după ce acțiunile cetățenești din Vidra, Berceni, Jilava sau chiar București-Sector 4 au demarat, s-au cristalizat și mergeau spre acțiuni ferme în instanță.
Abrogarea hotărârii de inițiere a dobândirii terenului la Vidra pentru CMID nu rezolvă însă problema de fond a poluării și mirosurilor generate chiar de actualul depozit Vidra – rămas singurul ce deservește întregul areal București-Ilfov – după închiderea celorlalte depozite de la Rudeni și Glina în ultimii 5-10 ani. Pentru un nou CMID care să poată prelua și trata deșeuri pentru a mai reduce presiunea actualului depozit Vidra ar fi probabil necesare o schimbare de strategie și un nou proiect schițat diferit, pe alte principii, precum și o îmbunătățire consistentă a modului în care se fac azi colectarea și sortarea deșeurilor.

În final, nu uitați că ziarul nostru va sprijini orice astfel de acțiuni ale cetățenilor din județ care se simt nedreptățiți de autorități! Scrie-ne pe adresa [email protected] și semnalează abuzuri ale autorităților locale sau județene.

Ziarul Semnal de Ilfov îți este alături!

Important: identitatea ta va fi protejată!

Totodată urmărește pagina noastră de Facebook unde vom posta toate noutățile din județ.

Semnal – sursa ta de știri reale din județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Scene de groază la Dobroești

Un individ de cetățenie turcă, surprins în timp ce vandaliza mai multe obiecte de mobilier urban într-un parc din...

Alte articole din aceasta categorie