Vă mai amintiți de jocul „Frunza”?

Cred că niciun joc din lume nu mi-a plăcut mai mult decât „Frunza”. Eram în Anii 80, în plin comunism, foame și frig, teamă și revoltă, suspiciune și urâciune, cozi la alimente, apă rece sau deloc, economie la curent electric și la gaze, informatori voluntari sau siliți. Cartiere întregi erau rase de pe suprafața pământului, cu biserici cu tot, iar noi, copiii, îndoctrinați și folosiți ca propagandă.

Dacă n-ar fi fost jocurile noastre, „Țările”, „Castelul”, „Țară, țară vrem ostași”, „Leapșa pe…orice” sau „Frunza”, poate că ne-ar fi prins depresia și pe noi.

„Frunza”. Ah, jocul ăsta nebun sucise mințile tuturor copiilor de 13-16 ani, ba chiar și mai mari. Jucam în draci, făceam și campionate. Mamele noastre erau disperate. Ne rupeam țoalele de pe noi și veneam acasă jigăriți, plini de sânge, dar fericiți.

„Mamăăăă, i-am bătut la Frunza p-ăia de la scara C, de i-am spart! Dorina i-a rupt pantalonii lui Mircea, iar Costi și-a distrus nasul în genunchiul lui Marian de la etajul 10…”

„Vai de mine în ce hal arăți! Treci la baie și te spală! Să nu-mi pătezi prosopu` de sânge, că abia l-am schimbat!” Cam așa erau dialogurile mamă-jucător de „Frunza” în vremea aia.

La școală jucam după ore, pentru că în pauze, care erau foarte scurte, nu aveam timp. Uniformele noastre sufereau cumplit. Se știe că părinții nu erau cine știe de bogătani, așa că ne cumpărau hainele la începutul școlii: sarafanul și cămașa bleu pentru fete și costumul, pantalonii, sacoul și cămașa pentru băieți. Unii le țineau chiar mai mulți ani, pentru că se înălțau mai greu, cum a fost cazul meu.

Fetele care jucau „Frunza” se cunoșteau de la trei metri distanță: erau sublime, rele, superbe, ciufulite, aprige la privire, aveau buzunarele fisurate sau rupte de tot, genunchii însângerați, coatele plesnite, obrajii zgâriați.

Flăcăii erau și mai și. Frumoși, dilii, aveau budigăii lucitori în genunchi sau erau cusuți și răscusuți, cămășile sfâșiate, sacourile (care mai purta!) cu buzunarele rânjite.

Cravatele de pionier? Care cravate? Incepând din clasa a VI-a le ascundeam în buzunare sau în ghiozdane. Nu le purtam. Ne certau tovarășii profesori? Le punem din nou. Dar erau șifonate, destrămate (le ronțăiam capetele în timpul orelor!) și plângeau la gâturile noastre obraznice.

Să fie clar! Nu juca oricine „Frunza”. Nu era pentru toți copiii. „Băieții lu` mama” și demoazelele stăteau pe margine.

În primul rând, ne certam ca chiorii, de la început. Trebuia să ne alegem oamenii. Tactica.  Aveam sarcini secrete fiecare dintre noi. Teorii ale atacului și ale apărării. Piticii se strecurau pe dedesubt, printre cracii echipei adverse. Cei înalți creau diversiuni. Nu ne înțelegeam. Erau preferințe, simpatii, iubiri ascunse. Era perfect dacă ajungeai în aceeași echipă cu băiatul pe care-l plăceai.

Închid ochii și-mi revăd colegii din școala generală, așa cum erau atunci: Adeluța, Mihaela, Carmen, Adriana, Lala, Gabi, Nuța, Călin, Decebal, Marian, Matei, Epuru, Pașitoniu…

Important era să ai în echipă un nebun puternic, care să poată trece ușor prin ploaia de lovituri sau… îmbrănceli realizate de ceilalți adversari. La noi erau permise înjurăturile, urletele, trasul de haine, scălămbăielile, dansul.

Dar m-am luat cu vorba și n-am apucat să vă zic cum se joacă „Frunza”. Erau două echipe. A și B. Fiecare era formată din cel puțin trei jucători, fete și băieți. Desenam două dreptunghiuri mari, cu creta (sau o bucată de BCA) pe asfalt.

Ideea era ca jucătorii dintr-o parte (A) să ajungă în cealaltă (B), fără a fi dați (împinși) afară sau să calce liniile careului, și să atingă „frunza” (Triunghiul verde) Pentru asta era nevoie de un singur om isteț, care să se strecoare printre șuturi (erau ilegale, dar noi le foloseam cu glorie), palme sau împingeri, și să calce „frunza” cu talpa piciorului ori cu mâna.

Aveam voie să trecem prin culoare, dar nu să călcăm liniile! Cine făcea asta era dat afară și echipa rămânea cu un personaj în minus.

Primul jucător care ajungea pe un culoar striga „Stop culoar!”, iar cealaltă echipa nu putea intra acolo, atâta timp cât acea persoană se afla pe culoar (poate fi împins sau tras).

Copiii care ajungeau în spațiul notat cu litera ”F„ (Gălușca fermecată) aveau imunitate. Nu puteau fi împinși sau trași afară din joc. Asta numai dacă rămâneau acolo, în acel spațiu. Dar ei aveau voie să-i împingă, să-i disturbe sau să-i tragă pe adversari. Mă, și ce-i mai disturbau! Hahaha! Dansau, se strâmbau, chiuiau, făceau ca toate animalele. Noi trișam, recunosc, și desenam niște găluști imense, așa, ca să încăpem cât mai mulți în ele.

Spațiul notat cu litera „M” (Gălușca moartă) era un loc de refugiu. Ne odihneam. Nu aveam imunitate, dar ne trăgeam sufletele. Ne ștergeam mucii. Sângele de pe genunchi, dacă era cazul. De obicei, aici era mare înghesuială și hăhăială. Uneori ne și pupam.

De obicei, unul dintre noi, cel mai mic și mai rapid, se strecura printre cei din echipa adversă și, îndurând ca un martir, se arunca pe burtă, uneori, și atingea frunza cu palma.

După ce terminam mai multe reprize, se lăsa seara, eram roșii în obraji, uzi de transpirație, râdeam ca nebunii, și aveam hainele zdrențe. Dar eram cei mai fericiți copii din lume. Și asta n-avea absolut nicio legătură cu mizeria comunismului, pe care o detest profund și azi.

M-ați înțelege, numai dacă ați trăit jocul vreodată, așa cum l-am trăit eu.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Citește și:

Ceaușescul din lift

Când eram mică, în școala primară, trăiam într-o lume fabuloasă, colorată în nuanțe care încă nu s-au inventat, mobilată cu personaje de basm, jucării, plante uriașe care mă apărau de rău, oameni cumsecade care-mi...

Teologii și credincioșii erau erau „botezaţi” de comuniști prin afundarea în hârdăul cu fecale

„Torturile erau bine dozate şi încetau în momentul în care deţinutul era pe punctul de a muri. Ele erau variate: bătaie, înfometare, obligaţia de a sta într-o poziţie fixă 17 ore pe zi –...

Decrețelul

„Acu i-a găsit p-ăștia să toarne plozi? Ea e trecută dă patrujcinci dă ani, iar el are ficatu țăndări. Mâine-poimâine îi caută țoale de înmormântare! Hăhă!” „E decrețel, bă. Noroc cu tovarășu Ceaușăscu, și decretu ăla,...

Bătută crunt, pentru că m-am trezit noaptea să beau apă

Bătaia la grădiniță nu a fost inventată acum, în anii ăștia. Cred că aveam cinci ani când s-a întâmplat povestea asta. Era vremea când nu făceam diferența între unele cuvinte asemănătoare și le confundam adesea...

Fostul ministru Aurelian Pană, licențiat la Sorbona, pus în genunchi de comuniști și lovit cu picioarele în cap

Condamnat de comunişti pentru că a adus soia în România În urmă cu mai mulți ani, am realizat la Muzeul Național al Agriculturii de la Slobozia, un reportaj pentru ziarul Adevărul. M-au impresionat poveștile tuturor...

Latest articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!