Un fost primar și un fost viceprimar din Prahova, acuzați de abuz în serviciu, scapă de dosarul penal pentru că faptele s-au prescris. Procesul a avut 45 de termene iar doasarul a stat 6 ani prin fișetele DNA Ploiești

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Fostul edil al localității prahovene Filipeştii de Pădure, Costel Morărescu, scapă de procesul penal în care era acuzat de 56 de infracțiuni de abuz în serviciu, deoarece faptele pentru care a fost trimis în judecată de DNA s-au prescris. Dosarul, cu un prejudiciu estimat la peste două milioane de lei, a fost trimis în judecată în decembrie 2017 și a avut peste 45 de termene. La fel de atent ocrotit de către justiție este și fostul viceprimar al localității, Vasile-Georgel Surugiu, care era judecat în același dosar.

Consiliul Local Filipeştii de Pădure nu s-a constituit parte civilă

Instanța a constatat prescrierea faptelor și a luat act că autoritatea locală – Consiliul Local Filipeştii de Pădure – nu s-a constituit parte civilă în dosarul în care procurorii estimaseră un prejudiciu de peste două milioane de lei. Facem precizarea că în prezent, localitatea Filipeştii de Pădure este condusă Ciprian Daniel Morărescu, fiul fostului primar. 

  • „Încetează procesul penal faţă de inculpatul Morărescu Costel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (56 acte materiale, corespunzătoare ordinelor de plată semnate) ca urmare a împlinirii termenului prescripţiei generale a răspunderii penale (termen 8 ani – împlinit la data de 30/11/2019). (…)
  • Încetează procesul penal faţă de inculpatul Surugiu Vasile-Georgel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (14 acte materiale, corespunzătoare numărului de hotărâri de consiliu local iniţiate şi votate), urmare a împlinirii termenului prescripţiei generale a răspunderii penale (termen 8 ani – împlinit la data de 04/06/2020).
  • Ia act că persoana vătămată Consiliul Local al comunei Filipeştii de Pădure nu s-a constituit parte în procesul penal. Ridică măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţele nr. 129/P/2011 din data de 19.12.2017 ale DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti”, se arată în sentinţa pronunţată marţi de Tribunalul Prahova, în acest dosar. Decizia nu este definitivă.

Dosarul

Costel Morărescu, în calitate de primar și președinte onorific al Asociației „Fotbal Club Filipeştii de Pădure”, a fost trimis în judecată pentru că, între 25 ianuarie 2006 și 30 martie 2012, a dispus acordarea ilegală de finanțări nerambursabile din bugetul local (în valoare de 2.204.986 lei) Asociației „Fotbal Club Filipeştii de Pădure” (entitate sportivă privată), prin semnarea a 56 de ordine de plată, fără existența unui angajament legal. Această faptă a dus la crearea unui avantaj patrimonial în beneficiul Asociației „Fotbal Club Filipeştii de Pădure”, reprezentând suma plătită, precum și a unui prejudiciu bugetului local al comunei Filipeştii de Pădure, în aceeași valoare. 

„În activitatea infracţională, inculpatul Morărescu Costel a fost sprijinit de inculpatul Surugiu Vasile Georgel, viceprimar, respectiv consilier local al comunei Filipeştii de Pădure, judeţ Prahova, dar şi preşedinte al Asociaţiei «Fotbal Club Filipeştii de Pădure». Astfel, acesta şi-a încălcat atribuţiile de ales local şi, cu intenţie, a iniţiat şi a votat 14 hotărâri de consiliu local în baza cărora au fost stabilite sumele de bani virate asociaţiei, fără încheierea unor contracte de finanţare nerambursabilă, cu încălcarea unor dispoziţii din Legea nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului şi Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general din bugetul public.

În acest mod a fost înlesnită efectuarea unor plăţi nelegale de către inculpatul Morărescu Costel, ordonator principal de credite, către Asociaţia «Fotbal Club Filipeştii de Pădure», în sumă totală de 2.204.986 lei”, se arăta în rechizitoriul procurorilor DNA.

Așa cum vă spuneam, faptele de care sunt acuzați cei doi edili s-au prescris. Dosarul deschis în anul 2011 de DNA Ploiești a fost trimis în judecată abia în decembrie 2017 și a avut peste 45 de termene. Consiliul Local Filipeştii de Pădure nu s-a constituit parte civilă, iar în prezent primăria este condusă de fiul lui Morărescu.

O scurtă istorie

Asociaţia «Fotbal Club Filipeştii de Pădure» a fost înființată în anul 2005 având cinci membri fondatori: Vereu Nicolae Eugen, Nicolae Ionuţ Iustinian (contabil la primărie), Mo­ră­rescu Costel (Primar), Surugiu Vasile Geor­gel (viceprimar) şi Ungureanu Constantin. Ulterior, atât primarul cât și viceprimarul au încercat să-și șteargă urmele participării în asociație. După alegerile locale din 2008, un grup de consilieri locali reclama faptul că Asociația «Fotbal Club Filipeştii de Pădure» a funcționat ca o pușculiță pentru fostul primar, existând bănuiala că inclusiv campania electorală din 2008 a fost finanțată cu sume mari de bani provenind din casieria asociației.

În 2010 inclusiv Curtea de Conturi a constat că finanțarea asociației a fost ilegală și a cerut recuperarea sumei de 1.503.000. Credeți că s-a recuparat ceva? România, țara tuturor posibilităților! #StatCapturat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Angajată a DGASPC Sector 4, acuzată că a intermediat adopţia unui copil pentru 10.000 de euro

Vișinel Bălan, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a dezvăluit informații despre o angajată...

Alte articole din aceasta categorie