Dacă arată ca o rață, măcăne ca o rață, înoată ca o rață, atunci e RAȚĂ!
Sau, de ce Trump se comportă ca un agent rus?
Aseară a avut loc în Biroul Oval una dintre cele mai grotești scene din politica mondială. Trump și Vance au încercat (fără succes) să-l umilească pe Zelenski și, implicit, poporul ucrainean. Ba mai mult, au încercat să-i forțeze mâna și să-i ofere o „pace” otrăvită – un tratat în care Ucraina nu primea nimic, iar Rusia avea doar de câștigat. În plus, existau și resurse bonus pentru SUA.
Pe scurt, ceea ce Trump ar fi dorit să impună ucrainenilor:
- Pierderea a patru regiuni;
- Reducerea armatei;
- Renunțarea la ideea de apartenență la NATO.
Cel mai probabil, ar fi urmat un simulacru de alegeri prin care Moscova să-și impună un guvern marionetă, care să o ajute să dezmembreze Ucraina. Pentru o pace atât de umilitoare, Zelenski nu avea niciun motiv să meargă la Washington – putea la fel de bine să o ceară la Moscova…

Zi după zi, se conturează o imagine tulburătoare a politicii externe americane, în care evenimentele din Biroul Oval și narativele mediatice orchestrate ridică semne de întrebare asupra angajamentului tradițional al Statelor Unite față de aliații săi și, implicit, asupra valabilității conceptului de Pax Americana. Unii observatori s-au declarat surprinși de cele întâmplate. Personal, nu mă așteptam la o asemenea scenă, dar nici nu credeam că din această întâlnire va rezulta ceva favorabil pentru Ucraina și, implicit, pentru Europa.
Pentru că nu trebuie să uităm: ucrainenii sunt singurii care îi țin pe ruși departe de granițele României și ale Europei. Spuneam în decembrie că este posibil să „vorbim de o reașezare geo-strategică ca în 1945. Voi reveni asupra acestui scenariu, pe care încă îl documentez. Dacă se va dovedi adevărat, atunci ar cam fi cazul să ne facem bagajele și să plecăm spre Vest cât încă mai putem.”
Din păcate, acest scenariu pare să se adeverească, Trump dorindu-și să se retragă din Europa și să o lase sub influența Rusiei. Între timp, au apărut și mai multe detalii privitoare la colaborarea extrem de strânsă dintre Trump și Rusia încă din 1987, culminând cu declarația unui fost ofițer KGB conform căreia actualul președinte american a fost recrutat de ruși sub numele de cod „Krasnov”. Greu de crezut această declarație, dar merită băgată în seamă în acest context.

Dar să vedem, pe scurt, cum a organizat aseară administrația Trump/Vance ambuscada care l-a vizat pe Zelenski
1. Manipularea narativului în Biroul Oval
Secvența de evenimente descrisă de cei prezenți aseară în Biroul Oval – de la remarca sarcastică a lui Trump („All dressed up today”) la acuzațiile de lipsă de respect aduse președintelui Zelenski – evidențiază o strategie deliberată de discreditare. Prin aceste scene, administrația Trump a transformat o întâlnire oficială într-un spectacol politic menit să submineze imaginea Ucrainei și să întărească un discurs de superioritate.
Acțiuni de acest fel nu doar că destabilizează relațiile bilaterale, ci semnalează încă o dată, redefinirea rolului SUA în garantarea securității aliaților săi.
2. Controlul mediatic și excluderea presei independente
Un aspect esențial al incidentului este selecția mediatică: prezența presei favorizate de administrația americană, în timp ce instituții de presă recunoscute la nivel internațional – Reuters și Associated Press – nu au fost admise.
Cireașa de pe tort: prezența corespondentului TASS. De ce este acest lucru relevant?
- TASS este principala agenție de știri de stat din Rusia, cu rădăcini adânci în propaganda sovietică și un rol strategic în promovarea narativului oficial al Kremlinului.
- Excluderea Reuters și AP, instituții cu tradiție de independență și rigurozitate jurnalistică, indică o intenție clară de a controla informația și de a modela percepția publică într-o manieră care favorizează un anumit unghi politic.
Această politică de comunicare reflectă o schimbare în modul în care SUA gestionează relațiile internaționale și comunicarea publică, accentuând o tendință de orientare către interese geopolitice care par aliniate cu directive venite dinspre Moscova.
Concluzie
Analiza evenimentelor recente din Biroul Oval, combinată cu manipularea narativului mediatic și controversele privind influențele externe, subliniază o schimbare profundă în politica externă a SUA. Aceste evoluții nu doar că afectează relația cu Ucraina și cu aliații tradiționali, ci ridică și întrebări fundamentale fundamentale privind validitatea Pax Americana. De altfel, încă de la începutul lunii Februarie am enunțat faptul că Pax Americana s-a terminat și l-am întrebat pe europarlamentarul Siegfrid Mureșan ce planuri are UE în acest sens. Pentru că un lucru este clar ca lumina zilei: este imperativ ca Europa să-și revizuiască strategia de securitate și să își consolideze autonomia în apărare, reducând dependența de deciziile și interesele Statelor Unite.