Aproximativ două milioane de angajați din România se numără printre navetiști, deplasându-se zilnic la locul de muncă într-o altă localitate sau chiar în alt județ decât cel în care locuiesc. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, peste 20% dintre acești navetiști pierd aproximativ o oră în fiecare zi, în drumul lor către serviciu sau înapoi acasă. Topul județelor cu cei mai mulți astfel de salariați care fac naveta este condus de Ilfov, Prahova și Dâmbovița.
Numărul celor care au ales să facă naveta pentru a-și păstra locurile de muncă a crescut semnificativ, cu peste 300.000 de persoane, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Astfel, în prezent, aproape două milioane de români sunt navetiști, iar aproximativ o treime dintre ei se deplasează într-un alt județ decât cel de rezidență, în timp ce doi treimi se navetează în altă localitate din același județ.
În majoritatea cazurilor, durata călătoriei până la locul de muncă nu depășește o jumătate de oră, dar peste 400.000 de salariați ajung să petreacă în jur de o oră în fiecare zi pentru a ajunge la serviciu sau pentru a se întoarce acasă.
Nu este surprinzător faptul că aproape 50% din angajații din Ilfov sunt navetiști, iar majoritatea dintre ei par a se îndrepta spre Capitală.
Dâmbovița ocupă locul al doilea în topul județelor cu un procent de 44,62% de navetiști, urmată de Prahova, care se situează la 40,56% dintre angajații care fac naveta.
În București, procentul de angajați navetiști este mult mai mic, fiind sub 5%. Pe de altă parte, județele cu cele mai reduse procente de angajați navetiști includ Galați, Tulcea, Botoșani și Vaslui.
Un calcul simplu relevă că un navetist care petrece două ore pe zi pentru naveta dus-întors, în cele cinci zile lucrătoare din cele 52 de săptămâni ale fiecărui an, pierde aproximativ 22 de zile pe an numai pentru deplasare.