Stonehenge: De la cadou neobișnuit la monument protejat al patrimoniului mondial

Data:

În anul 1915, Cecil Chubb, un avocat britanic prosper, a cumpărat monumentul Stonehenge la o licitație pentru suma de 6.600 de lire sterline, cu intenția de a-l oferi drept cadou soției sale, Mary. Totuși, gestul său nu a fost primit cu entuziasm. Mary, așteptându-se la un dar mai practic, precum un set de scaune pentru sufragerie, a fost dezamăgită.

În ciuda reacției soției sale, Chubb a păstrat monumentul pentru câțiva ani, realizând treptat importanța istorică și culturală a acestuia. În 1918, a luat decizia de a dona Stonehenge guvernului britanic, un gest menit să asigure conservarea sitului și accesul publicului la acest simbol al preistoriei.

Chubb a stabilit condiții clare pentru donația sa, dorind să garanteze accesibilitatea pentru toate categoriile sociale. Printre acestea, a inclus o taxă de intrare limitată la un șiling și acces gratuit pentru rezidenții locali. Prin aceste măsuri, el a urmărit să încurajeze un sentiment de apartenență și apreciere în rândul comunității locale.

Donația lui Cecil Chubb a marcat începutul transformării Stonehenge într-un monument protejat, oferind generațiilor viitoare oportunitatea de a studia și admira această construcție preistorică emblematică. În prezent, Stonehenge rămâne unul dintre cele mai vizitate și venerate repere din lume, datorită viziunii și generozității lui Chubb.

Stonehenge
Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

București: Accident între un tramvai și un autobuz. Mai mulți pasageri au ajuns la spital

Circulaţia tramvaielor 1 şi 10 a fost oprită aproape...

Amendă de 2000 de lei, pentru utilizarea unei drone la Ziua Națională a României

De Ziua Națională a României, o dronă chinezească a...

Un șofer român de TIR transporta 220 de kg. de canabis ascunse printre ardei

Un șofer român de TIR care transporta legume a...