România va adera complet la Schengen la 1 ianuarie 2025, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre

Data:

Reuniți joi la Bruxelles în cadrul Consiliului JAI, miniștrii afacerilor interne din statele membre ale Uniunii Europene au luat decizia aderării depline a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, și cu frontierele terestre.

Decizia Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de a aproba aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen marchează o etapă importantă în integrarea europeană a celor două țări. După ani de așteptare și negocieri intense, frontierele terestre interne vor fi eliminate complet începând cu 1 ianuarie 2025.

România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesita o decizie ulterioară.

Austria, care în 2022 a blocat aderarea completă a celor două state, a renunțat la opoziția sa, facilitând decizia. Olanda a susținut aderarea printr-un vot pozitiv al Parlamentului, eliminând ultimele rezerve.

Decizia vine după o perioadă prelungită de presiuni diplomatice, negocieri și progrese în îndeplinirea condițiilor tehnice. În noiembrie 2023, sub președinția ungară a Consiliului UE, un acord a fost agreat la nivel politic, stabilind cadrul pentru integrarea completă. Ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și avansul Bulgariei în reformele judiciare au consolidat poziția celor două state.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a descris aderarea drept „un succes al diplomației românești” și un moment definitoriu pentru consolidarea statutului României în Uniunea Europeană. Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia, subliniind eforturile concertate de a depăși veto-ul din partea Austriei și rezistențele anterioare.

Aderarea completă la spațiul Schengen va permite:

  • Eliminarea controalelor la frontierele interne cu alte state membre Schengen, facilitând libera circulație a persoanelor și bunurilor.
  • Beneficii economice și logistice prin reducerea timpilor și costurilor de transport la granițe.
  • Consolidarea integrării europene a României și Bulgariei, eliminând o sursă de discriminare în raport cu alte state membre.

Această decizie reprezintă un pas istoric, reflectând sprijinul și încrederea crescândă a Uniunii Europene în capacitatea celor două state de a gestiona eficient frontierele externe ale spațiului Schengen.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Podul de la Nehoiu, vechi de 93 de ani, va fi dărâmat. Pericol pentru circulație.

Podul de la intrarea în orașul Nehoiu, județul Buzău,...

Piedone închide cinci fabrici de pâine din București

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit nereguli...

Candidatul la primărie care și-a incendiat casa și a înscenat un atac armat pentru voturi

Dănuț Resvanță, fost candidat UNPR la primăria comunei Tiha-Bârgăului...

Membrii BEC, amenințați după invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu

Membrii Biroului Electoral Central au fost amenințați pe rețelele...