Ascultă acest articol în varianta Podcast:
Nu știm dacă într-adevăr conducerea SUA a fost “capturată” de agenți de influență ai Rusiei, dar toate semnele ne arată clar acest lucru. Poate, în viitor, vom afla cum a fost posibil ca o super putere să se prăbușească atât de repede. Deși sunt sceptic că, dacă SUA va reuși să se redreseze, serviciile americane de informații vor dezvălui date despre „cel mai mare eșec din istoria contrainformațiilor americane”.
Într-un context geopolitic marcat de tensiuni și dezinformare, afirmațiile recente ale fostului agent FBI, Johnathan Buma, conform cărora Elon Musk ar fi fost ținta unei operațiuni de influență rusească, ridică semne de întrebare cu privire la integritatea proceselor democratice și la vulnerabilitățile liderilor tehnologici în fața manipulării externe.

Fostul specialist în contrainformații al FBI, Johnathan Buma, a afirmat că Elon Musk a fost obiectivul îndeplinit cu succes al unei operațiuni sofisticate de influență orchestrate de serviciile de informații ruse și aprobate personal de Vladimir Putin. Într-un interviu exclusiv acordat postului german ZDF, Buma a susținut că agenți ruși au exploatat presupusele vulnerabilități din stilul de viață al lui Musk, inclusiv consumul de droguri — în special ketamină — și relațiile cu „femei promiscue” pentru a se infiltra în cercul său de apropiați.
Buma, care a activat timp de 16 ani ca agent special specializat în spionajul rusesc, afirmă că există dovezi substanțiale care documentează această operațiune, ce l-ar fi vizat și pe fondatorul PayPal, Peter Thiel. Potrivit lui Buma, agenții care au stabilit contacte cu ambii miliardari din domeniul tehnologiei ar fi oferit acces direct la Vladimir Putin — ceva ce ar fi necesitat, în mod inevitabil, aprobarea explicită a președintelui rus.
Fostul agent susține că Musk ar fi comunicat direct cu Putin în mai multe rânduri, ceea ce ar confirma o serie de informații apărute anterior în presa americană. Buma a subliniat o schimbare notabilă în pozițiile publice ale lui Musk începând cu anul 2022, când CEO-ul Tesla a trecut de la a-l provoca pe Putin la un duel pentru Crimeea la adoptarea unor poziții aliniate intereselor Rusiei în conflictul din Ucraina, pe care le-a amplificat apoi către cei peste 600 de milioane de utilizatori ai platformei X.

La începutul anului 2025, operațiunile de influență ale lui Musk s-au extins și asupra politicii europene, inclusiv prin susținerea publică a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și printr-o conversație transmisă în direct cu lidera AfD, Alice Weidel. Buma a descris aceste evoluții drept „cel mai mare eșec din istoria contrainformațiilor americane”.
Aceste interacțiuni au fost considerate suficient de serioase pentru a determina doi senatori democrați, Jeanne Shaheen și Jack Reed, să solicite o investigație oficială privind posibilele riscuri pentru securitatea națională. Preocupările sunt amplificate de rolul esențial pe care SpaceX, compania lui Musk, îl joacă în infrastructura de securitate a SUA, inclusiv prin contracte clasificate cu Pentagonul și NASA.
În plus, Musk a fost criticat pentru propunerile sale de pace între Ucraina și Rusia, care par să reflecte poziții favorabile Kremlinului. În octombrie 2022, el a sugerat, printre altele, ca Crimeea să fie recunoscută oficial ca parte a Rusiei, argumentând că aceasta a fost „parte a Rusiei din 1783 până la greșeala lui Hrușciov” . Această propunere a fost primită cu entuziasm de Kremlin, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că inițiativa lui Musk „nu i-a lăsat pe mulți să doarmă în Ucraina” .
Mai mult, în 2023, Musk a fost lăudat public de președintele Putin, care l-a descris drept „o persoană remarcabilă și un om de afaceri excepțional” . Această apreciere a venit după ce Musk a refuzat o solicitare a Ucrainei de a activa rețeaua Starlink în Sevastopol, temându-se că ar putea fi implicat într-un act de război major.
De asemenea, există rapoarte conform cărora forțele ruse au început să utilizeze terminale Starlink în zonele ocupate din estul și sudul Ucrainei, subminând astfel avantajul tehnologic al armatei ucrainene. Musk a negat că ar fi vândut direct sau indirect astfel de terminale Rusiei, însă oficialii Pentagonului au exprimat îngrijorări privind controlul asupra utilizării acestor echipamente.
Gravitatea acuzațiilor este accentuată de acțiunile recente întreprinse împotriva lui Buma. Cu puțin timp înainte de interviul acordat ZDF, acesta a fost arestat sub acuzația de tentativă de divulgare a unor informații clasificate despre operațiunile FBI în domeniul contrainformațiilor către jurnaliști. El a fost eliberat pe cauțiune în valoare de 100.000 de dolari, i s-a confiscat pașaportul și i s-a restricționat libertatea de mișcare la statele California, Arizona și Utah. Elon Musk nu a oferit un răspuns solicitărilor ZDF privind aceste acuzații.
Documentarul complet intitulat „Ajutoarele lui Putin – Trump, Musk și Kremlinul”, care explorează aceste conexiuni, a fost difuzat pe postul ZDF în data de 13 mai 2025, la ora 20:15.
